Ali veste, kako delujejo pomirjevala?

Ali veste, kako delujejo pomirjevala? (foto: profimedia) profimedia
25. 1. 2015

Pomirjevalo je mamilo, ki zavira delovanje centralnega živčnega sistema in človeka upočasni.

Poznamo dve vrsti pomirjeval: antidepresivne in blage.

Antidepresivna pomirjevala uporabljamo za zdravljenje pacientov s težjimi mentalnimi boleznimi. Z delovanjem blažijo blodnje in halucinacije. Tovrstna pomirjevala v možganih blokirajo sproščanje prenašalca (nevrotransmiterja) dopamina in zmanjšujejo psihotične simptome. Žal imajo stranske učinke - tresenje in krče.

Blaga pomirjevala učinkujejo pomirjevalno ter zmanjšujejo tesnobo in strah. To je vzrok, da se pogosto znajdejo na zdravniških receptih. Povečujejo namreč aktivnost prenašalca GABA (gama aminomaslena kislina), ki preprečuje tesnobo. GABA je med živčnimi prenašalci v možganih glavni zaviralec, z zaviranjem pa živčne celice razbremeni in jim omogoči sproščen počitek. Zaradi upočasnitve aktivnosti v možganih postanemo bolj sproščeni in dremavi. Prevelik odmerek pa je seveda škodljiv.

Poznamo tudi pomirjevala za živali

Pri zaščiti živali se pogosto zgodi, da jih je treba preseliti ali pa potrebujejo zdravljenje. Obe nalogi sta stresna dogodka, na katera se lahko prestrašena žival odzove tako, da rani sebe ali ljudi, ki bi ji radi pomagali. Pomirjevalo žival umiri, postane brezbrižna za dogajanje okoli sebe in celo izgubi strah pred ljudmi.

Posamezna pomirjevala na živali delujejo različno. Pri nekaterih živalih je učinek ene vrste pomirjevala varen, drugim lahko škodi. Primer: midazolam uspava morskega prašička in zajca, pri mački in psu ima nasprotni učinek. Nadvse pomembno je, da izberemo pravo vrsto pomirjevala in ustrezni odmerek.

Prispevek je povzet po pisanju novembrske številke revije Kako deluje. Na ta atraktiven dvomesečnik s poljudno znanstveno vsebino se lahko tudi naročite.

Priporočamo