Heksagon ali šestkotnik osvaja notranji dizajn

Trend se je začel širiti s šestkotnimi policami. (foto: SHUTTERSTOCK) SHUTTERSTOCK
Vir: Jana
7. 12. 2018

Heksagon ali šestkotnik kot osnovna geometrijska oblika po navdihu iz narave osvaja notranji dizajn.

Geometrijsko obliko šestkotnika narava zelo dobro pozna, ustvarjajo jo čebele v panjih. Njihova osnovna enota – satje – ki je po obliki heksagon ali šestkotnik, je v zadnjem času v navdih številnim oblikovalcem notranje opreme. Tudi zgodovina v arhitekturi pozna to obliko pri gradnji hiš, saj omogoča praktičen razpored prostorov.

Naravna oblika

Šestkotna oblika deluje zelo naravno, je prilagodljiva in omogoča številne kombinacije. Oblikovalci po tej naravni obliki posegajo pri oblikovanju številnih predmetov – od ogledal, polic, lončkov za cvetje, stenskih omaric do klubskih mizic. Pri nas so že vrsto let v ponudbi betonski tlakovci za zunanje površine, kar pa se tiče notranje opreme, je trenutno najbolj bogata ponudba šestkotnih polic, ki bolj kot prostor za odlaganje delujejo kot stenska dekoracija.

Atraktivna strukturna mreža

Zaradi šest enako dolgih stranic in enakosti vseh notranjih kotov, je pravilne šestkotnike enostavno zlagati enega poleg drugega – z njihovim spajanjem nastane atraktivna strukturna mreža. Ta lastnost enostavnega spajanja omogoča oblikovanje dinamičnega vzorca v prostoru že ob uporabi ene same barve. Tisti, ki si želijo ustvariti bolj futuristične oblike, pa posegajo še po različnih kombinacijah barv in tekstur.

Omogoča modularnost

Trend opremljanja domov s heksagoni so intenzivno začele širiti stenske police, saj so zaradi šestkotne oblike zelo priročne pri sestavljanju modularnega pohištva – t. j. pohištva, ki ga je z več enakimi osnovnimi elementi mogoče sestavljati v poljubne oblike in prilagoditi posameznim karakteristikam prostorov. Zaradi svoje uporabnosti in prilagodljivosti v modernih in predvsem manjših bivalnih enotah je tovrstno pohištvo zelo priljubljeno pri mlajši generaciji uporabnikov, saj ima poleg uporabnosti tudi estetsko funkcijo. Stenske šestkotne police so tako začele tvoriti najrazličnejše okrasne strukture, heksagonalna oblika pa se je nato začela širiti tudi v kopalnice, kuhinje in druge prostore.

Trendovski videz tal

Če bi radi v kopalnico vnesli nekaj modernega, namesto klasičnih pravokotnih ali kvadratnih keramičnih ploščic položite heksagonalne ploščice – podajo se na stene in na tla. Za nevtralni videz bo dovolj ena barva, s kombinacijo dveh ali treh pa lahko ustvarite zanimive ponavljajoče se ali abstraktne vzorce. Najnovejši trend, ki osvaja moderne hiše čez lužo, narekuje kombinacijo šestkotnih keramičnih ploščic in lesenega poda. Najbolj zaželen ta hip je neenakomeren in čim bolj zanimiv prehod šestkotnih keramičnih ploščic na kuhinjskih tleh, ki se 'zarežejo' v laminat oziroma gotovi parket dnevnega prostora in tako na zanimiv način povežejo oba prostora v odprti zasnovi sodobnih hiš.

Tradicionalno, moderno ali futuristično

S tvorjenjem različnih kombinacij je osnovno obliko satja mogoče pretvoriti v razkošne kreacije, ki se podajo tako v tradicionalne kot tudi sodobno oblikovane ambiente. Z dodatno igro senčenja pravilnega šestkotnika, ki ga je mogoče razdeliti na šest enakih trikotnikov in tri od njih pobarvati z različnimi barvami, pa je vizualno mogoče ustvariti celo 3D-učinek, kar notranjim oblikovalcem daje nešteto novih možnosti za preseganje že sicer navdihujočih idejnih zasnov.

Besedilo: Metka Pravst // Fotografije: Shutterstock