Američani se vse bolj nagibajo k splošnemu zdravstvenemu varstvu

Američani se vse bolj nagibajo k splošnemu zdravstvenemu varstvu (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
22. 7. 2017

Zadnja anketa ameriške tiskovne agencije AP kaže, da se je stališče Američanov do njihovega zdravstvenega sistema v zadnjih tednih korenito spremenilo in se premika v smer, ki jo je med lansko predsedniško kampanjo zagovarjal demokrat Bernard Sanders, to je k splošnemu zdravstvenemu varstvu, za katerega bi jamčila zvezna vlada.

Leta 1993 je to skušala uvesti prva dama Hillary Clinton, vendar je poskus pogorel zaradi močne republikanske opozicije, ki je njene reforme označila za socializem. V zdravstvo je nato znova posegel šele Barack Obama, ki je leta 2010 skozi demokratski kongres spravil svojo reformo.

Tako imenovana Obamacare ni bila nikoli popularna in demokrati so tudi zaradi nje istega leta izgubili volitve, saj je bila propaganda nasprotnikov s trditvami o pobijanju starcev in invalidov, poseganju v verske svoboščine z zahtevo po kritju kontracepcije in splava ter podobnim izjemno učinkovita.

Podpirali je niso niti demokrati, ki so menili, da ne gre dovolj daleč v smer splošnega zdravstva, vendar se lahko Obama danes v pokoju smeji, saj njegova reforma po zadnjih poskusih republikancev, da jo uničijo, ni bila še nikoli tako priljubljena, in to celo med republikanci.

Del Obamacara je bila širitev obstoječega zveznega programa za zavarovanje revnejših slojev Medicaid, ki se je močno razširil. Nekateri republikanski guvernerji tega iz ideoloških razlogov niso hoteli sprejeti, čeprav je šlo za denar iz zvezne proračunske blagajne. Drugi, kot je guverner Ohia John Kasich, pa to danes branijo bolj kot nekateri demokrati.

Sanders je med kampanjo obljubljal splošno zdravstveno zavarovanje na način, da bi na vse Američane prenesel zvezni program Medicare, ki skrbi za upokojence in invalide. Uvedel ga je Lyndon Johnson in danes ga ni upokojenca katerekoli politične barve, ki bi mu nasprotoval. Obamova širitev programa Medicaid ima podoben učinek, saj so se ljudje navadili, da imajo dostop do zdravstva.

Obama ni izvedel revolucije, ampak je dal podlago za postopno preobrazbo v smer, ko zdravstvo ne bo več prosta izbira na temelju profita, ampak zagotovljena pravica, čeprav imajo ZDA še vedno hibridni sistem.

Delodajalci danes s pomočjo davčnih olajšav zvezne vlade zdravstveno pokrivajo 170 milijonov Američanov, to je delavcev in njihovih družinskih članov ter upokojencev. Medicare skrbi za 56 milijonov ljudi, Medicaid za 70 milijonov, brez zavarovanja pa je še vedno 28 milijonov Američanov ne glede na davčno kazen za vse, ki se ne zavarujejo. Kljub temu je Obamacare znižal delež ljudi brez zavarovanja na zgodovinsko dno devetih odstotkov.

Anketa AP je marca ugotovila, da 52 odstotkov Američanov meni, da je zagotavljanje zdravstva za vse naloga zvezne vlade. Proti jih je bilo 47 odstotkov. Danes je razmerje 62 proti 37 odstotkom, čeprav je strankarska razdeljenost velika. Kar 80 odstotkov demokratov odgovornost za zdravstvo nalaga zvezni vladi, med republikanci je takih le 30 odstotkov. Neodvisni so razdeljeni v razmerju 54 proti 44 odstotkom za odgovornost zvezne vlade.

Anketa ugotavlja, da velika večina želi spremembe Obamacara, skoraj nihče pa sistema noče ukiniti brez nadomestila. Le 22 odstotkov demokratov želi sistem ohraniti takšnega, kot je, 64 odstotkov pa jih želi nadaljevati v Sandersovo smer. 27 odstotkov republikancev želi Obamacare ukiniti, 54 odstotkov pa bo jih to storilo šele, ko bo pripravljena ustrezna alternativa.

To, kar zdaj predlagajo kongresni republikanci, jim ni všeč. Le 17 odstotkov Američanov podpira republikanske predloge, 37 odstotkov jih meni, da bodo poslabšali razmere, ostali pa ne vedo, kaj se dogaja.

Kar 73 odstotkov vprašanih nasprotuje predlogu, da se zavarovalnicam dovoli zaračunavanje višjih premij osebam z okvarami ali boleznimi. 64 odstotkov jih je proti predlogu, da zavarovalnice dobijo možnost zavrnitve kritja za določene bolezni, 62 odstotkov jih je proti krčenju sredstev za Medicaid, 78 odstotkov proti višjim premijam za starejše.

Vse to predlagajo republikanci z utemeljitvijo, da se bodo potem avtomatično znižale premije za vse. Senatni republikanci bodo prihodnji teden skušali glasovati o svojem predlogu za odpravo Obamacara v roku dveh let, medtem ko bodo skušali najti alternativo. Proti temu so se izrekle tri republikanske senatorke in predlog je obsojen na neuspeh.