Ana Bešter Bertoncelj: 5 besed za pomoč otroku v stiski

Ana Bešter Bertoncelj  (foto: revija Nova) revija Nova
Vir: Lady
26. 7. 2017

Običajno ob stiski otroka tolažimo tako, da mu rečemo: "Ššššš ... Vse je v redu. Ne jokaj. Je že dobro."

Vendar tako otroka ne slišimo in mu ne damo občutka, da smo z njim zares povezani. Ko se udari, poskusite naslednje besede.

Prvič: Boli. Ja, boli ...

Kadar ponovimo oziroma odzrcalimo vsebino (lahko tudi čustveno), ima otrok občutek, da ga vidimo, slišimo, čutimo, razumemo. Na ta način je lahko v stiku s seboj in s tem, kar se mu dogaja. Poleg tega se veliko lažje pomiri, če ima občutek, da smo zares z njim.

Drugič: Ti kar jokaj.

Namesto da otroku rečemo: šššš, mu raje dajmo dovoljenje, da lahko izraža, kar čuti. Zanimivo je, da se otroci običajno celo hitreje pomirijo in nehajo jokati, če jim dovolimo, da jokajo, kot če jih želimo utišati.

Tretjič: Tukaj sem zate.

Otroku na ta način povemo, da smo tukaj zanj in za njegovo izkušnjo. Da je ob nas varen in da smo njegova opora. Te besede so zelo močne in sama jih velikokrat uporabljam, saj otroku dajo občutek, da sem zanj varen pristan, kjer lahko je z vsem, kar je v njem.

Četrtič: Vidim, da ti je težko.

Starši se prepogosto ujamemo v iluzijo, da vemo, kaj otrok doživlja. Namesto besed: Je že dobro ali Vse je v redu, mu raje recite Vem, da ti je težko. V njegovem svetu ni v redu, če joka, in v njegovem svetu ni dobro, če joka. Če mu govorite, da je, otrok sčasoma dobi izkušnjo, da je njegova realnost napačna. Da to, kar vidi, čuti in doživlja ni pravilno, ni resnično. Enostavno samo recite: Vidim, da ti je težko.

Petič: Tišina.

Tišina je tako hranljiva, če je pristna, brez prizvoka mučnosti in negotovosti. Otroku daje prostor, da lahko je. Omogoča mu, da je sam s svojo vsebino, hkrati pa je skupaj z nami, ki mu držimo prostor, da lahko izkuša, kar trenutno izkuša.

Ta mesec govorim o otroškem joku. Če želite vprašalnik za poglabljanje: 10 vprašanj, na katera morate odgovoriti, če se ob otrokovem joku počutite nemočno, ste jezni ali izgubljeni, mi pišite na ljubecamama@gmail.com.

Mag. Ana Bešter Bertoncelj je psihoterapevtka in imago terapevtka, mama dveh otrok, ki že več kot 15 let raziskuje odnose in pomaga ljudem na poti osebne rasti ter pri izzivih starševstva in partnerstva. Najdete jo na strani na Facebooku – Ljubeča mama.