Ana Bešter Bertoncelj: Adijo, pregorela mama

Ana Bešter Bertoncelj (foto: Aleš Pavletič) Aleš Pavletič
Vir: Lady
3. 12. 2017

Mame, ki berete tale zapis, imate rade svoje otroke in ste pripravljene zanje narediti zelo zelo veliko. Ni večjega motiva za spremembe, kot je ljubezen mame do otroka.

Vendar je pomembno, da pri tem ne pozabiš nase! Tudi sama želim vse dobro za svoja otroka, ampak odkar sem mamica, sem odkrila, da moram najprej poskrbeti zase. Zakaj? Ko sem jaz v redu, je naša družina v redu. Ko sem jaz v 'formi', lahko dobro skrbim za svoja otroka, ko je moj čustven rezervoar napolnjen, lahko pomagam otroku, da se uči raziskovati svoja čustva in občutke. Ko se samo razdajaš in samo daješ, prazniš svoj rezervoar. In ko je prazen, nimaš več kaj dati. To je kot vdih in izdih. Le skupaj omogočata življenje. Dajanje in prejemanje in dajanje in prejemanje. Le tako se boš lahko napolnila, da boš lahko spet dajala.

Kdaj sem sama ugotovila, da moram napolniti sebe, svoj rezervoar? Ko sem začela iztirjati, torej se obnašati neljubeče, ko sem začela povzdigovati glas, kričati, zavijati z očmi in grdo gledati. Pa še kaj bi se našlo. Takrat sem ugotovila (in za to sem potrebovala zeloooo dolgo časa), da je čas, da poskrbim tudi zase. Sama sem še vedno na poti iskanja ravnovesja. Pa tudi to ravnovesje, ko ga enkrat najdeš, se iz dneva v dan spreminja.

Moja otroka sta me veliko bolj potrebovala, ko sta bila dojenčka. To ne pomeni, da me zdaj ne, ampak vsako leto sta lahko dalj časa brez moje prisotnosti, zanju lahko prav tako dobro poskrbi kdo drug, čez nekaj let pa bo to razmerje, koliko me zares potrebujeta ob sebi, še drugačno. Meni pomaga, da si predstavljam, da imam sama v sebi še vedno svojega notranjega otroka, za katerega moram prav tako skrbeti. To je moj notranji svobodni otrok. Če ga ne bom negovala, bo začel protestirati! Za svojega notranjega otroka najlažje poskrbim z aktivnostmi, ki me razveselijo, ob katerih se nasmejem in se zabavam.

Zaprite za trenutek svoje oči in pomislite, katera je tista stvar, ki si jo res želite? Kaj je tisto, ob čemer se vam zasvetijo oči? Kaj je to? Bi radi prebrali dobro knjigo, ki jo imate na nočni omarici že leto dni? Je to klepet s prijateljicami? Obisk muzeja? Morda skok s padalom? To je hrana za vašega notranjega otroka. Če ga boste sestradali, boste na koncu po eni strani zamerili otroku in boste jezni nanj, ker toliko stvari ne morete delati. Tega pa ne želite! Napišite 10 stvari, ki jih želite zase. Npr. masaža, klepet s prijateljicami, branje knjige, sprehod, tek, kino, večerja z možem, skok s padalom. In izberite eno, ki si jo boste sami sebi uresničili v prihodnjem tednu! To je vaše darilo vam in vaše darilo vaši družini!

Mag. Ana Bešter Bertoncelj je psihoterapevtka in imago terapevtka, mama dveh otrok, ki že več kot 15 let raziskuje odnose in pomaga ljudem na poti osebne rasti ter pri izzivih starševstva in partnerstva. Najdete jo na strani na Facebooku – Ljubeča mama.