Ana Bešter Bertoncelj: Kaj narediti, ko otrok trmari?

Ana Bešter Bertoncelj (foto: Aleš Pavletič) Aleš Pavletič
Vir: Lady
1. 10. 2017

Postavite mejo in ljubeče poslušajte!

Večina staršev takrat, kadar se otrok obnaša tako, kot starš tega ne želi, otroka kaznuje, 'vzgaja', mu razlaga, kaj je prav in kaj ne, ga prepričuje, pošlje stat v kotu ali na 'time out' stolček ali ga celi fizično kaznuje. Kadar se otrok začne iztirjati, takrat vam daje jasno znamenje, da njegov prefrontalni korteks, ki je odgovoren za razmišljanje, ni več aktiven. Krmilo so prevzeli drugi deli možganov, zato nima nobenega smisla, da naslavljate prefrontalni korteks.

Otrok najprej potrebuje stik z vami, saj mu to omogoča, da spet začuti varnost, da se lahko pomiri. Limbični sistem je kot radar, ki nenehno skenira okolje. In ko zazna, da je varno, se cel sistem lahko pomiri. Ko se bo otrok pomiril, bo spet vključil prefrontalni korteks in bo spet lahko razmišljal. Več takšnih izkušenj ima otrok, boljšo samoregulacijo premore, večkrat bo v situacijah, ki so zanj težke, lahko ohranil mirnost in naredil tisto, ker je zaželeno. Vaš primarni cilj torej ni, da prekinete nezaželeno vedenje, ampak da otroku pomagate, da se pomiri, ker bo tako lahko sam začel razmišljati. Hkrati pa ustavite tudi nezaželeno vedenje.

Smiselno je torej, da takrat, ko se otrok začne iztirjati, pridete blizu, mu postavite mejo brez groženj, brez agresije, brez jeze. Umirjeno in jasno. Mejo postavite fizično in z besedo. Vendar to mejo poveste tako, da bo otrok čutil, da ste tukaj zanj zato, da mu pomagate, ne zato, da ga kritizirate. Vaš otrok potrebuje zaveznika. In najbolj potrebuje zaveznika takrat, ko je najbolj nemogoč. To mu najbolj in najhitreje pomaga, da se pomiri. Pomembno je, da ste pri tem mirni, ne živčni, jezni ali celo agresivni. Vaše besede so lahko: Ne dovolim, da tepeš bratca. Ne dovolim, da mečeš igrače. Ne. To igračo ima zdajle Jaka., Vem, da si želiš, da kupim sladoled. Tukaj lahko uporabite zrcaljenje, validacijo in empatijo. Govorite počasi. Ljubeče.

Ne pozabite, da ste otrokov zaveznik na poti do pomiritve. Otrok potrebuje mejo, da lahko ob njej pride v stik s tem, kaj se dogaja v njem. Drugo darilo pa je ljubeče poslušanje. Ljubeče poslušanje je tisto, ki je zdravilno v celotnem procesu. Objem, dotik in očesni stik omogočajo otroku, da odloži svoje čustveno breme in se hkrati napolni z vašo pozornostjo. Zelo verjetno je, da bo ob takšnem ljubečem poslušanju otrok imel intenzivno reakcijo, saj bo izkoristil vašo ljubečo pozornost, da bo odložil čim več tenzij, ki so se nabrale in nabirale v njem.

Če želite brezplačen vodnik LJUBEČE POSLUŠANJE – 7 korakov, kako se odzivati, ko ima otrok čustven izpad, mi pišite na ljubecamama@gmail.com.