Ana Bešter Bertoncelj: Kako se odzvati na otrokov čustveni izpad?

Vir: Lady
13. 8. 2017

Kaj je orodje "ljubeče poslušanje"? Ljubeče poslušanje pomeni, da poslušate ves čas, ko je vaš otrok razburjen in ima 'čustven izpad'.

Z odprtim srcem ste tam za otroka, dokler si ne opomore. To vam bo pomagalo graditi otrokovo odpornost. Odmaknili se boste od tega, da želite stvari popraviti, namesto tega pa boste otroku omogočili, da si ob vas sam opomore. S tem se bosta povezala, hkrati pa bo otrok imel občutek, da vam je zanj mar. Z ljubečim poslušanjem boste jadrali skupaj z otrokom skozi njegov čustveni tornado. Tako omogočite otrokovemu naravnemu instinktu, da sprosti svojo čustveno napetost, da se z vami poveže in da lahko spet začne razmišljati.

Kdaj uporabimo "ljubeče poslušanje? Ko otrok joka zaradi buške ali praske. Ko se poslavljate in začne jokati. Ko joka zato, ker česa ne more imeti. Ko poskuša nekaj narediti (npr. obuti čevlje) in začne jokati, ker še ne more. Ko joka zato, ker ga je strah. Ko je jezen. In ko je žalosten ... Ko otrok joka, ga obkrožite z ljubečo pozornostjo in zaupajte, da vas bo sam vodil skozi svoj proces. Zaupajte, da dela točno to, da se bo lahko povezal z vami, pomiril in znova lahko začel razmišljati. Da omogočite otroku, da joka skozi svoj celotni proces, je kot omogočiti otroku, da se naspi do konca.

V obeh primerih (jokanje in spanje) omogočita umu, da naredi pomembno notranje delo. Če zbudite otroka, preden se naspi, bo siten, občutljiv in ves dan vas bo opozarjal na vašo 'napako'. Enako je z jokom. Če ne morete biti zares z njim, ko joka, otrok ne more nikjer sprostiti preostalih nakopičenih neprijetnih čustev in občutkov, ki so se nakopičili in jih je treba odstraniti. Tam čakajo in dolivajo gorivo njegovim nezaželenim vedenjem, ki signalizirajo, da znotraj njega ni vse mirno in v redu.

Zelo pomembno! Prenehajte ta proces takoj, ko postanete nemirni, živčni, jezni ali agresivni! Svoje občutke in čustva podelite in predelajte z odraslim (partnerjem, prijateljico, če je treba, s strokovnjakom), saj boste le takrat, ko sami ne boste reaktivni in boste zmogli ljubeče poslušati otroka skozi ves proces, omogočili otroku, da izpelje svoj lastni proces!

Če želite brezplačen vodič LJUBEČE POSLUŠANJE – 7 korakov, kako se odzivati, ko ima otrok čustven izpad, mi pišite na ljubecamama@gmail.com.

Mag. Ana Bešter Bertoncelj je psihoterapevtka in imago terapevtka, mama dveh otrok, ki že več kot 15 let raziskuje odnose in pomaga ljudem na poti osebne rasti ter pri izzivih starševstva in partnerstva. Najdete jo na strani na Facebooku – Ljubeča mama.