Ana Bešter Bertoncelj: Katero je najbolj napačno prepričanje o trmi?

Ana Bešter Bertoncelj  (foto: revija Nova) revija Nova
Vir: Lady
21. 9. 2017

Da je to vedenje, ki ni zaželeno in ga je treba utišati, ignorirati, kritizirati in "popravljati".

Najprej bom spet zelo jasna, da nisem privrženka permisivne vzgoje niti nisem za to, da otrok dela, kar hoče. Treba pa je razumeti, kaj se dogaja, ko otrok trmari, ker se bomo šele nato lahko zelo drugače odzvali na trmo, kot je danes vsesplošna (in po moji oceni za otroka škodljiva) praksa. Zelo pogosto imajo starši veliko težav zjutraj, ko se odpravljajo od doma, ali takoj ko pridejo otroci iz vrtca. Če otroku želite obleči majčko, pa je noče, mu lahko ponudite drugo. Če tudi te noče in 'protestira' in 'trmari', potem je to za vas znamenje, da ni težava v majici, ampak ste lahko prepričani, da imate v tem trenutku pred seboj otroka, ki išče olajšanje, ki ga prinese čustven izbruh.

Nobena logična razlaga ne pomaga. V tistem trenutku lahko le nežno postavite mejo. To je za otroka znamenje, da lahko začne. Izbruh. Enako je, ko pride otrok iz vrtca. Velikokrat vam vzgojiteljice povejo, da je otrok v vrtcu 'priden', da sodeluje in da je umirjen. Doma pa se kar nenadoma 'prelevi' v otroka, ki stalno visi na vas, jamra, se pritožuje in joka. Kar potrebuje otrok v tem trenutku, je prostor, kjer lahko odloži vse, kar se je čez dan ali čez teden nabralo v njem. Signalizira vam, da potrebuje pomoč, ker tega še ne zmore sam. Signalizira vam, da potrebuje ob sebi nekoga, ki mu bo držal prostor, da bo on lahko izpeljal svoj proces.

Starši nimamo vedno časa in energije, da bi otroka lahko tako ljubeče poslušali in mu zagotovili varen prostor za to. In ni treba. Vendar kot vedno poudarjam, je dobro, če to naredite vsaj kdaj. Pravzaprav boste (potem ko boste razumeli, kako proces teče, in ko boste otroku nekajkrat omogočili, da se ob vas lahko tako sprosti in pomiri) ugotovili, da za to porabite veliko manj energije, manj živcev, otrok pa lažje in večkrat sodeluje.

Mag. Ana Bešter Bertoncelj je psihoterapevtka in imago terapevtka, mama dveh otrok, ki že več kot 15 let raziskuje odnose in pomaga ljudem na poti lastne osebne rasti ter pri izzivih starševstva in partnerstva. Najdete jo na Facebookovi strani Ljubeča mama.