Ana Bešter Bertoncelj (kolumna) o vlogi očetov

Ana Bešter Bertoncelj (kolumna) o vlogi očetov (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lady
22. 1. 2017

Tako kot včasih tudi danes oče hrani svojo družino. Le da je včasih za to potreboval denar, danes pa prihaja v družino s svojimi čustvi, svojimi občutki in s svojo prisotnostjo. Če pogledamo na ta način, danes oče svoje vloge zagotovo ne izgublja, kljub temu, da so mame vedno bolj samostojne in neodvisne. Prej obratno.

Dobiva razširjeno vlogo. In vedno več je moških, ki so zares moški in že stopajo v te velike očetov­ske čevlje, ki jih bodo morali šele dobro uhoditi. Vloga moškega, ki je bil včasih glava družine in avtoriteta, ki je bila večino časa odsotna, se je danes zelo spremenila. Mnogi moški se veliko bolj aktivno vpletajo v vzgojo svojih otrok, še več si jih želi biti del njihovega odraščanja. Pogosto, sploh v prvih letih otrokovega rojstva, imajo moški občutek, da jih dojenček pravzaprav ne potrebuje, saj vse 'delo' opravi mama. Mamica je tista, ki ga devet mesecev nosi v trebuščku, mamica rodi, mamica doji, mamica večinoma tolaži, mamica največkrat ponoči vstaja, ker dojenček tako ali tako potrebuje samo dojko ... Vendar moški se morate zavedati, kako zelo, zelo pomembni ste s svojo prisotnostjo v družini. Na začetku in tudi kasneje. Res je, da mama poskrbi za dojenčka, ko je majhen, vendar to, kako mama zmore zares podpreti otroka, je zelo odvisno tudi od tega, koliko prisoten, uglašen in na razpolago je oče.

Pa ne le za otroka, temveč predvsem za mamo! Moški, ne podcenjujte svoje vloge, ki jo odigrate prav na začetku, ko se mama znajde v povsem novi vlogi, pogosto izgubljena in preplašena, ker je vse novo, pred njo pa je bitje, ki je od nje popolnoma odvisno. Tukaj je mamica tista, ki ob sebi potrebuje očeta, da podpira njo in da je z njo, saj na ta način ona potem lahko podpira otroka in je lahko zares z njim. To je še posebej pomembno takrat, ko je življenje z dojenčkom naporno, ker se ponoči veliko zbuja, in je vse skupaj še težje, ker sta prisotni močna utrujenost in izčrpanost. Vloga očeta v življenju malčka je običajno bolj otipljiva, bolj jasna, saj se malček že aktivno igra, poišče očeta, ga povabi h igri. Tukaj se očetje lažje najdejo v svoji očetovski vlogi. Ko otrok odrašča, se njegova vloga nikakor ne zmanjšuje.

Tako za deklice kot tudi za dečke je očetovski lik neprecenljiv, še posebej če oče zmore graditi stik z otrokom in narediti odnos z otrokom tak, da bogati oba. Je to vedno lahko? Ne. Daleč od tega. Mnogi moški imajo vase vtisnjene izkušnje fizično ali čustveno odsotnega očeta. Kakšno moč mora pokazati oče, da preseže svoje boleče vzorce in se na novo odpre, ker je pred njim novo življenje. To je daleč od tega, da bi bil oče šibek ali da bi bil premehak. To je trden, stabilen oče, ki želi rasti skupaj s svojo družino in ki se zaveda svoje prave vloge v njej.

Mag. Ana Bešter Bertoncelj je psihoterapevtka in imago terapevtka, mama dveh otrok, ki že več kot 15 let raziskuje odnose in pomaga ljudem na poti osebne rasti ter pri izzivih starševstva in partnerstva. Najdete jo na www.libra.si, na Facebooku, Twitterju in LinkedInu.