Ana Bešter Bertoncelj: "Mami, pojdi stran!"

Ana Bešter Bertoncelj (foto: Aleš Pavletič) Aleš Pavletič
Vir: Lady
6. 1. 2018

"Kaj storiti, če te otrok sam odriva stran? Naša skoraj triletnica mi večkrat reče, pojdi stran, in joka naprej. Ob tem se počutim nezaželeno."

"Včasih postanem jezna in potem zakričim. Kaj naj naredim?" me je zadnjič vprašala neka mamica. Predstavljajte si, da ste čustveno razburjeni in jezni na partnerja (pustimo ob strani, kdo je kriv). Če bi on tam samo bil in vas ljubeče poslušal, ko bi vi 'stresali' ven vse, kar je v vas, bi bili najprej verjetno jezni (in ne bi želeli objema), čez nekaj časa morda žalostni (tukaj bi že morda želeli bližino in dotik), na koncu, ko bi dali vse ven iz sebe, pa bi zelo verjetno želeli, da vas partner objame. Enako je pri otroku. Ko joka, gre lahko skozi različne faze. Ne 'zaciklajte' se v teh trenutkih v to, da vas nima rad (to so VAŠE vsebine). Tudi če reče: "Nimam te rad." Preprosto odzrcalite njegovo vsebino. Lahko rečete: "Praviš, da me zdajle nimaš rad." Ali pa: "Vidim, da si jezen." Lahko pa samo ste tam zanj, ne da bi komentirali njegove besede.

Ko bo imel možnost dati to ven iz sebe, bo lahko prišel v stik s čustvi, ki so pod jezo. To je pogosto žalost ali strah (pod agresijo je prav tako zelo, zelo pogosto strah). Če torej reče, da pojdite stran, se lahko malo odmaknete (ne ven iz sobe), lahko pa samo odzrcalite: "Hočeš, da grem bolj stran." Potem pa bodite tam z njo. In jo ljubeče poslušajte. Če boste tam zares z njo in bo začutila, da ima vso vašo pozornost, bo morda še bolj intenzivno izrazila, kar je v njej (če vam kdo da ramo za zjokati, ko ste žalostni, in bo za vas varno, boste najprej še bolj jokali, ker boste imeli prostor), potem pa se bo pomirila in bo želela vaš objem. Starši se bojite, da bo otrok, če ne boste takoj reagirali na njegove besede in ga 'naučili, da je treba spoštovati starše', takšno vedenje stopnjeval. Ampak izkušnje kažejo ravno nasprotno. Ko otrok odloži svoje čustveno breme, lahko začne spet razmišljati in sodelovati.

Če želite vodnik LJUBEČE POSLUŠANJE – 7 korakov, kako se odzivati, ko ima otrok čustven izpad, si ga lahko prenesete na www.ljubecamama.si.

Priporočamo