Ana Bešter Bertoncelj: Postavljanje mej otroku

Vir: Lady
15. 10. 2017

Večina staršev, kadar se otrok obnaša tako, kot starš tega ne želi, otroka kaznuje, 'vzgaja', mu razlaga, kaj je prav in kaj ne, ga prepričuje, mora stati v kotu, gre na 'time out' stolček ali ga celi fizično kaznuje.

Kadar se otrok začne iztirjati, takrat vam daje jasen signal, da njegov prefrontalni korteks, ki je odgovoren za razmišljanje, ni več aktiven.

Zato otrok najprej potrebuje stik z vami. Več takšnih izkušenj ima otrok, boljšo samoregulacijo premore, večkrat bo v situacijah, ki so zanj težke, lahko ohranil mirnost in naredil tisto, ker je zaželeno. Vaš primarni cilj torej ni, da prekinete nezaželeno vedenje, ampak da otroku pomagate, da se pomiri, ker bo na ta način lahko sam začel razmišljati. Hkrati pa ustavite tudi nezaželeno vedenje. Smiselno je torej, da takrat, ko se vaš otrok začne iztirjati, sledite MODELU 5 P.

1. Pridite blizu: Namesto da čez sobo kričite, naj se neha tako vesti, pridite fizično do njega. Otrok potrebuje stik z vami, da se lahko pomiri in spet začne razmišljati.

2. Postavite mejo: Mejo najprej postavite fizično, če je treba zaščiti njega, sebe ali drugega, če je tarča njegovega vedenja. Če je treba, ga primite za roko, če z njo tepe drugega. Tega ni treba narediti agresivno, jezno in s kričanjem. Primite roko in jo zadržite. Če brca, primite nogo. Če želi metati igrače, ga primite za roko. Vse to lahko naredite tudi nežno.

3. Povejte mejo: Povejte mejo z besedami. Vendar to mejo povejte tako, da bo otrok čutil, da ste tukaj zanj zato, da mu pomagate, ne zato, da ga kritizirate. Vaš otrok potrebuje zaveznika. In najbolj potrebuje zaveznika takrat, ko je najbolj nemogoč. To mu najbolj in najhitreje pomaga, da se pomiri. Pomembno je, da ste pri tem mirni, ne živčni, jezni ali celo agresivni. Vaše besede so lahko: ne dovolim, da tepeš bratca; ne dovolim, da mečeš igrače; ne, to igračo ima zdajle Jaka; vem, da si želiš, da kupim sladoled ... Tukaj lahko uporabite zrcaljenje, validacijo in empatijo. Govorite počasi. Ljubeče. Ne pozabite, da ste otrokov zaveznik na poti do pomiritve.

4. Ponavljajte mejo: Bodite z otrokom, kolikor časa to potrebuje. Ponavljajte svojo mejo, če je potrebno. Ne hitite, otrok ima svoj proces in bo končal, ko bo lahko. Veliko čustvenega bremena mora odložiti, preden se lahko spet poveže, umiri in začne sodelovati.

5. Poslušajte: Ljubeče poslušanje je tisto, ki je zdravilno v celotnem procesu. Objem, dotik in očesni stik omogočajo otroku, da odloži svoje čustveno breme in se hkrati napolni z vašo pozornostjo. Zelo verjetno je, da bo ob takšnem ljubečem poslušanju otrok imel intenzivno reakcijo, saj bo izkoristil vašo ljubečo pozornost, da bo odložil čim več tenzij, ki so se nabrale in nabirale v njem. Od 25. 9. do 1. 10. 2017 bom imela brezplačno spletno delavnico od kričanja do ljubeče povezanosti. Če vas zanima, se lahko prijavite na www.ljubecamama.si.

Mag. Ana Bešter Bertoncelj je psihoterapevtka in imago terapevtka, mama dveh otrok, ki že več kot 15 let raziskuje odnose in pomaga ljudem na poti osebne rasti ter pri izzivih starševstva in partnerstva. Najdete jo na strani na Facebooku – Ljubeča mama.