Ana Cajnko svojcem obolelih za demenco: "Postavite se za svoje pravice!"

14. 5. 2018 | Vir: STA
Deli

Vsi si zaslužimo, da se počutimo dobro, tudi ljudje z demenco, opozarjajo v društvu za pomoč svojcem oseb z demenco RESje. Svojce ljudi z demenco pozivajo, da od zdravniškega osebja zahtevajo potrebne informacije, saj imajo do njih pravico. "Postavite se za svoje pravice!" svetujejo.

"Demenca, za katero je zbolela moja mama, me je naučila, da si vsi zaslužimo dobrega počutja ne glede na morebitno bolezen," je na današnji predstavitvi svoje knjige Demenca, moja učiteljica dejala predsednica društva RESje Ana Cajnko.

Druga dopolnjena izdaja je izšla letos pri založbi Muck Blažina, v njej pa specialistka gerontologije in socialna delavka razkriva svoje izkušnje kot hčerka obolele.

Nuja celostne obravnave

knjigaLjudje z demenco sicer res potrebujejo drugačen način sporazumevanja, saj ne razumejo besed tako kot tisti brez bolezni, je povedala. Po njenem opozorilu se je treba zato naučiti, kako ravnati z njimi tako, kot si zaslužijo.

Kot je poudarila, je nujna celostna obravnava osebe z demenco, medtem ko vztrajanje pri stereotipih in neznanju ne bo ničesar spremenilo na bolje. Koraki naprej pa bodo po njenih besedah lahko koristni za vsakogar, saj nihče ne more popolnoma zanesljivo vedeti, ali je že zbolel.

Poudarila je tudi, da problematika zadeva vse generacije, tudi mlajše, ki prav tako lahko zbolijo.

Osveščanje o demenci

Svojce v društvu spodbujajo, da "se znajo postaviti na svoje noge", je dejala. Ob tem je spomnila, da ti pogosto nimajo ustreznega znanja, vprašanje pa je tudi, kakšne so njihove finančne zmožnosti in kdo jim lahko priskoči na pomoč, ko sami zbolijo ali potrebujejo počitek.

Cajnkova tiste, ki sumijo, da imajo znake demence sami ali njihovi svojci, poziva, naj se dogovorijo za pregled pri nevrologu. "Če vam zdravnik ne pomaga ustrezno, ga zamenjajte," je svetovala. "Pravico imamo do enake obravnave. Zahtevajte pomoč!" je dodala.

Odnos do ranljivih skupin je odsev naše kulture in ogledalo razvitosti in zrelosti družbe, opozarjajo v društvu. Z zgledom pa gradimo dediščino našim otrokom. Kot mi ravnamo s svojimi predniki, bodo oni ravnali z nami, izpostavljajo.

Demenca je kronična napredujoča bolezen, ki prizadene možganske celice, odgovorne za spomin, mišljenje, orientacijo in razumevanje ter računske, učne in govorne sposobnosti in sposobnosti presoje. Najpogostejša oblika demence je Alzheimerjeva bolezen.

Dementnih v Sloveniji vse več

Zaradi staranja prebivalstva bo bolnikov z demenco, ki postaja čedalje večji zdravstveni, socialni in ekonomski problem, po opozorilu Nacionalnega inštituta za javno zdravje vse več. V Sloveniji je število obolelih ocenjeno na več kot 32.000, zanje pa skrbi približno 100.000 svojcev ter zdravstvenih in socialnih delavcev.

Slovenija med članicami EU sodi v skupino tistih, kjer se prebivalstvo najhitreje stara. Delež starih 65 let in več je leta 2016 znašal nekaj nad 18 odstotkov, leta 2030 pa bo po napovedih dosegel četrtino.

   

Priporočamo!   

O knjigi 'Demenca, moja učiteljica' so povedali:

  • "To je zagotovo ena najboljših knjig o demenci na svetu. Napisana je z znanjem in osebnimi izkušnjami, predvsem pa krvavo iskreno in z velikim srcem. Ana Cajnko je šla kot vedno tudi tokrat do konca. Dalj od drugih." - Desa Muck
  • "Knjiga se bere kot zdravstveno-socialna kriminalka. Pretresljivi utrinki iz življenja družine, ki skrbi za osebo z demenco, so velik opomnik o izgubljeni človečnosti vsem, ki delujejo v oskrbi starostnikov in nemočnih. Kot družba se nepripravljeni soočamo z epidemijo demence. Prizadevanja celotne družbe se morajo osredotočiti na preusmeritev iz pekla v človeka vredno življenje." - Mag. Marija Milavec Kapun

 STA, Govori.se