Ana Kersnik Žvab: "Neplodnost lahko ozdravimo tudi z jogo"

18. 5. 2019 | Vir: Jana
Deli
Ana Kersnik Žvab: "Neplodnost lahko ozdravimo tudi z jogo" (foto: osebni arhiv)
osebni arhiv

Ana Kersnik Žvab je avtorica jogijskih knjig in programov in mednarodno priznana jogistka ter ena najmlajših mednarodnih predstojnic svetovne zveze za jogo.

Pred leti, ko je pri svojih strankah odkrila, da določene vaje iz joge pripomorejo k plodnosti tudi pri 'neplodnih', je pripravila program proti neplodnosti, nato pa v raziskavo vpeljala ženske, ki naj bi bile po medicinskih presojah neplodne oz. veljajo za težje zanosljive. Rezultati so navdušujoči in tik pred svojim tretjim porodom je izdala knjigo Joga in (ne)plodnost. Ana Kersnik Žvab ob pogovoru najprej opozori, da je neplodnost izredno občutljiva tema, saj so ženske, pari v stiski in so že tako ali tako bombardirani z vseh strani z akcijami, tabletami, zdravili in vsemi mogočimi marketinško usmerjenimi izdelki.

»Tudi v raziskavi, ki smo jo začeli izvajati leta 2014, se je pokazalo, kako negativno vse to vpliva na ženske oziroma pare, ki ne morejo zanositi. Obenem pritiska še družba. Z jogo proti neplodnosti nikakor ne želim na pare delovati s še večjim pritiskom in vesela sem, ko vidim, da se tu res sprostijo, ter predvsem, da so rezultati zelo otipljivi.« (smeh)

Torej se dogajajo čudeži?

Z delavnicami in knjigo nikakor ne obljubljam čudežev, čeprav sem navdušena nad rezultati raziskave, ki sem jo začela pred petimi leti in je potekala v Sloveniji, Srbiji, Črni gori, Avstriji in na Hrvaškem. V projekt sem vključila strokovnjake z vsega sveta s področja medicine, alternativne medicine in joge, da bi ženskam oz. parom lahko ponudila le najboljše. Seveda pa naj poudarim, da so bili v raziskavo vključeni tudi pari, ki niso zanosili, vendar so bili razlogi tehtni: niso izvajali programa, v program niso verjeli že na začetku ali pa je bilo medicinsko nemogoče doseči rezultate zaradi določenih zdravstvenih težav.

Vendar je bilo teh primerov zelo malo. Po drugi strani pa se kategorije, ki po medicinski obravnavi sodijo med težko zanosljive, pri moji raziskavi niso potrdile – previsoka starost (po treh mesecih je npr. zanosila ženska, stara 45 let), spontani splavi (primer ženske, ki je po 18 spontanih splavih zanosila z dvojčkoma) in kriteriji glede teže (npr. ženska s kar 50 kg preveč je rodila zdravo deklico). Kljub vsem uspehom joge za zanositev menim, da je treba izboljšati življenjski slog, telo očistiti energetsko, telesno in duševno, saj le tako dodatno pripomoremo k izboljšanju plodnosti.«

Neplodnosti se je treba lotiti celostno

Čeprav je vaje, ki parom pomagajo k plodnosti, skrbno naštudirala, Ana Kersnik Žvab opozarja, da ni dovolj, da se izvajajo le izbrane vaje. »Neplodnosti se je treba lotiti celostno. Najprej je treba vzpostaviti stik same s seboj, stik med partnerjema, energetsko očistiti maternico, se na spočetje miselno pripraviti z afirmacijami, pustiti stare pretekle vzorce za seboj, preboleti težke izkušnje, pospešiti pretok energije, spremeniti življenjski slog, oba pa naj bi jemala tudi prehranske dodatke. V priročniku Joga in (ne)plodnost se zato ženske najprej seznanijo z vsemi svojimi tremi telesi in se pripravijo na nosečnost in zanositev celostno ter ne le z vajami, ki omogočajo dobro telesno pripravljenost.

Te pridejo na vrsto nazadnje: gre za jogijske položaje za pospešitev cirkulacije, limfe, pretoka energije po telesu, odstranitev blokad in telesne priprave na zanositev. Če bi bilo dovolj, da ženska naredi le nekaj jogijskih vaj, bi jo poslala le na običajne tečaje joge, vendar žal to ne bi pomagalo. V našem zahodnem svetu še vedno gledamo na telo le na fizični ravni. Vzhodni svet poudarja tudi zdravljenje energetskega telesa, ki je največkrat še pomembnejše od zdravljenja fizičnega telesa. Prav tako je problem v medicini, ki se ob neplodnosti osredotoča le na reproduktivne organe in težave, povezane s tem področjem. Zahodnjaška družba je navajena, da vse poteka hitro, rezultate želimo videti takoj in zdaj, a življenje včasih terja več. Redno izvajanje in predvsem zaupanje v vesolje, da ima za vsakogar čudovit načrt, pa pripomore k pozitivnemu odnosu ne le do zanositve, temveč tudi do življenja samega.«

Asane so le še pika na i

Telesni položaji ali asane za ženske, ki bi rade zanosile, so posvečene predvsem trebušnim mišicam in mišicam medeničnega dna, saj so pomembne tudi pri zanositvi. Poseben sistem dihanja okrepi globoke trebušne mišice, ki razbremenijo spodnje hrbtne mišice, ženske sprosti in odstrani posledice stresa. »Bolj je dihanje globoko in sproščeno, bolj se umirijo misli in lažje se sprosti celotno telo,« poudarja sogovornica, ki dodaja, da je sprostitev izjemno pomembna.

Izziv, ki lahko spremeni življenje

Ana Kersnik Žvab pravi, da je pomembno, da težko preizkušnjo, največkrat pospremljeno z vsemi možnimi preiskavami, zdravljenji in tudi posegi v telo, ženske pospremijo s prebiranjem zgodb drugih žensk, ki jim je uspelo zanositi, zato jih je vključila v knjigo, dodaja pa: »Pomembno je, da upoštevate spodnja navodila in program redno izvajate ter s tem preizkusite, kako joga vpliva na vas. Upoštevajte torej spodnja navodila in sprejmite izziv, ki vam lahko spremeni življenje."

1. Bodite sproščene!

2. Ne načrtujte še, prepustite se toku!

3. Redno izvajajte program.

4. Sledite navodilom in zaupajte v svoje telo.

5. Naj vas ne bo strah, saj so vse vaje strokovno preverjene in namenjene izboljšanju plodnosti.

6. V mislih si ustvarite podobo sebe kot mamice, nosečnice in je ne izpustite, dokler traja program. Moč misli dela svoje.

7. Ne pretiravajte! Lepo počasi izvajajte asane in verjemite, da vam bo uspelo postati mamica.

8. Verjemite vase.

9. Celoten projekt vzemite kot zabavo in čim bolj brezskrbno izvajajte program.

10. Ne izgubite upanja, saj upanje umre zadnje!

»Po koliko časa lahko pričakujeva pozitivni test za nosečnost?« se najbrž sprašujete. Tako kot vam po zdravljenju in/ali umetni oploditvi ničesar ne morejo zagotoviti zdravniki, tudi avtorica programa in knjige Joga in (ne)plodnost pravi, da je težko predvideti, in razlaga: »Zavajala bi, če bi rekla, da lahko predvidimo izboljšanje plodnosti. Po raziskavi pa lahko rečem, da so bili primeri, ko je bil dovolj en mesec, tri mesece ali eno leto. Največ parov je zanosilo po pol leta, saj so izboljšali svoj življenjski slog, redno izvajali program in se posvetili sebi, ne le zanositvi. Čudeži se zgodijo, ko negativno razmišljanje pustimo za seboj in se začnemo posvečati sebi. Umiritev, bolj sproščen odnos do življenja, lahkotnost, sreča in ljubezen tudi do sebe in partnerja sprostijo veliko energetskih blokad, ki si jih ustvarimo le zaradi stresa, novih neljubih okoliščin in pritiskov. Ko to odstranimo, lahko dosežemo mnogo več.«

Ne(plodnost)

Definicija neplodnosti je nezmožnost reprodukcije. Pri človeku velja neplodnost kot nezmožnost spočetja po naravni poti po enem letu nezaščitenih spolnih odnosov. Po zadnjih rezultatih neplodnost prizadene okoli 10–15 odstotkov parov. Plodnost je po drugi strani razumljena kot sposobnost reprodukcije.

Priporočilo ginekologinje dr. Eve Macun

Jogo za plodnost priporoča tudi ginekologinja dr. Eva Macun, predstojnica oddelka za porodništvo in ginekologijo Splošne bolnišnice Jesenice: »Neplodnost je za ženske, ki si želijo otroka, zelo stresno stanje. V takem stanju telo ženske ni optimalno pripravljeno na nosečnost in do nosečnosti kljub velikemu naporu in tehnikam biomedicinske pomoči velikokrat ne pride. Joga je tehnika, ki stres sprošča in s tem izboljšuje pogoje v telesu in psihi, da do nosečnosti laže pride in da so pogoji v telesu za zanositev bistveno boljši.

Priročnik vsebuje celosten prikaz, kako lahko joga pripomore pri neplodnosti, saj vsebuje tudi informacije o hormonih in pripravi maternice, sproščanju, pospešenem pretoku energije po telesu in še mnogo več informacij, ki blagodejno vplivajo na zanositev. Priročnik Joga in (ne)plodnost zagotavlja varno vadbo, vse navedeno v njem pa ob uporabi bistveno vpliva na psihično in fizično dobro počutje ženske. Z današnjim znanjem zagotovo vemo, da je za zanositev, zdravo nosečnost in dolgoročno zdravje otroka zelo pomembno že zdravje v času pred zanositvijo in ob njej. Zato tehnike, ki jih avtorica priporoča, zelo pripomorejo k nastanku zdravega in ugodnega okolja za spočetje in razvoj novega človeka.

Knjiga je napisana skrbno in razumljivo na podlagi znanja mednarodno priznane inštruktorice joge in podkrepljena s strokovnimi informacijami zdravstvene stroke. Želim vam veliko veselja in zadovoljstva pri vadbi, predvsem pa, da se vam uresniči želena zanositev in porod zdravega otroka. Pred vadbo vseeno priporočam, da osebnega ginekologa in osebnega zdravnika seznanite z vadbo in se z njima posvetujete o varnosti vadbe za vas. V primeru zapletov se vadba joge odsvetuje.«

Besedilo: Petra Arula // Fotografije: Osebni Arhiv

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec