Ana Žontar Kristanc: Šesta knjiga namenjena nosečnicam in mamicam

19. 7. 2016 | Vir: Lady
Deli
Ana Žontar Kristanc: Šesta knjiga namenjena nosečnicam in mamicam (foto: osebni arhiv)
osebni arhiv

Ano Žontar Kristanc poznamo s televizijskih ekranov, saj je na Pop TV vodila kuharsko oddajo Ana kuha, kjer je gledalcem predstavljala okusne in preproste jedi. Mlada mamica pa svoje znanje dejavno deli še v tiskani obliki, saj je napisala že pet knjig: Ana kuha, Anina kuhinja, Anina kuhinja za najmlajše, Sladka Anina kuhinja ter Zajček Timi in magični recept. Svoji pestri zbirki pa je zdaj dodala še šesto!

Ta nosi naslov Anina kuhinja za nosečnice in doječe mamice. V njej so odgovori na vsa najpomembnejša vprašanja v teh dveh obdobjih ter veliko zdravih, preprostih in koristnih receptov. Vsebuje pa tudi veliko osebnih izkušenj, saj je Ana namreč mamica dveletnega Timona, v začetku avgusta pa znova pričakuje, tudi tokrat fantka. "Mislim, da na naše police spada tudi slo­venski priročnik, oziroma kuharica, namenjena nosečnicam in doječim mamicam, ter ne samo prevedene in zastarele literature. Potrudila sem se, da je knjiga teoretična in praktična, zato v teh dveh obdobjih ženska ne potrebuje nobene druge, saj tu najde vse, kar je povezano s prehrano in recepti. Sploh se mi je zdelo pomembno, da v priročnik zavzamem obdobje dojenja, saj je o njem težko najti enotne informacije in ideje za recepte," razloži Ana, ki se zaveda, kako zelo pomembna je prehrana novopečene mamice, sploh prve tedne po porodu, ko je telo utrujeno, a hkrati potrebuje točno določene sestavine, da se vzpostavi laktacija. Če pa je malček občutljiv na materino mleko, je treba še dodatno paziti in skrbno preučiti, čemu se mora mama izogibati.

Spodbuja dojenje

Čeprav ima simpatična plavolaska polne roke dela z navihanim malčkom, se je pisanja knjige lotila s polno paro. "Pisala sem jo sicer zelo dolgo, saj poleg velikega števila receptov vsebuje tudi teoretični del. Tukaj sem za seboj imela ekipo štirih strokovnjakov in priznam, da je kar trajalo. Toda ves čas je bil dobro vložen, saj je knjiga odlična in prepričana sem, da bo marsikateri nosečki in doječi mamici prišla zelo prav," poudari Ana, ki nam zaupa tudi recept za ovsene piškote za dojenje.

Ovseni piškoti za dojenje

Za 30—40 piškotov (odvisno od želene velikosti)

Čas priprave: 15 minut

Čas peke: 11—13 minut

Sestavine: 300 gramov masla sobne temperature, 300 gramov ovsenih kosmičev, 200 gramov sezama, 50 gramov sončničnih semen, 50 gramov bučnih semen, 4 jajca, ščepec soli, 200 gramov črne, polnozrnate ali pirine moke, 1/2 vrečke pecilnega praška, 150 gramov sladkorja, 3 žlice medu

Priprava: Sezam ter bučna in sončnična semena stresemo v večjo ponev in jih na srednji temperaturi pražimo, da zadišijo in se nežno obarvajo. Takrat jih pretresemo v posodico in poponoma ohladimo. Jajca stepemo s sladkorjem in medom, da dobimo enotno zmes. Ne stepamo predolgo, le da se poveže. Vmešamo še maslo. Takrat v zmes presejemo moko, pecilni prašek in ščepec soli. Premešamo in vmešamo še ohlajena semena, ovsene kosmiče in sezam. Zmes z žlico jemljemo iz posode in jo v kepicah porazdelimo po pekaču, obloženem s papirjem za peko. Bunkice polagamo kar dva ali tri centimetre narazen, saj se piškoti med peko razlezejo. Piškote pečemo v segreti pečici 11−13 minut oziroma dokler samo malce porumenijo, nato pa jih ohladimo. Če jih bomo pekli predolgo, bodo ohlajeni postali zelo trdi.

Namesto kombinacije sončničnih in bučnih semen lahko uporabite le eno vrsto.

Besedilo: Barbara Majič
Foto: osebni arhiv