Anej Sirk: Vrtnar je lahko vsak izmed nas

Anej Sirk: Vrtnar je lahko vsak izmed nas (foto: Osebni Arhiv, Arhiv Štartaj Slovenija, Mankica Kranjec) Osebni Arhiv, Arhiv Štartaj Slovenija, Mankica Kranjec
Vir: Jana
30. 10. 2016

Kjer so sanje in močna volja, tam se najde tudi pot, sporoča Urban Planty, vrtiček, v katerem svojo domačo zelenjavo lahko pridela vsakdo, četudi nima vrtnarske žilice, znanja, zemlje ali časa.

Da je treba za srečo v življenju včasih zapustiti lastno cono udobja in seči po zvezdah, pa verjame tudi idejni oče vrta, ki ga lahko ima vsakdo, podjetnik Anej Sirk.

Čeprav se je magistru ekonomije nasmihala uspeš-na kariera v bančniških vodah, kjer bi s kravato, dobro plačo in osemurnim delavnikom lahko udobno živel, je Anej čutil, da to ni to – da ga življenje kliče drugam. »Začelo se je kot hobi, nihče ni zares verjel, da bo iz tega kaj resnega nastalo,« se spominja. Ko je še delal v banki, je projektu namenjal skoraj vse popoldneve. Na neki točki se je odločil, da bo službo pustil in se posvetil le še razvoju ideje, v katero je verjel. Veliko se je moral naučiti.

Slovenija je za razvoj izdelkov zelo spodbudna država

Skupaj s prijatelji je oblikoval vertikalni vrtiček, imenovan Urban Planty, namenjen gojenju in uporabi dišavnic ter svežih zelišč na dosegu roke. Lončki, nameščeni na stojalo, omogočajo, da ima vrtiček vsakdo lahko v stanovanju ali na balkonu. Njihovo število je prilagodljivo. »Urban Planty je lep, preprost, zasede malo prostora in omogoča vrtnarjenje poleti in pozimi, znotraj in zunaj,« njegove prednosti strne oče dveh otrok, ki je z vertikalnim vrtičkom našel pot v lasten posel. S kreativnostjo in znanjem ekonomije je povezal izkušnje, ki jih je dobil že kot otrok, medtem ko je noni pomagal pri prodaji na tržnici. Zamisel je kmalu dobila obliko.

A ideja je zgolj odstotek celega projekta. »Ko prehodiš prvih 50 ovir in misliš, da bo po tem vendarle manj stresno, se pojavi novih 50,« ugotavlja. A 30-letnik je vztrajen moški, ki se po 15 letih ukvarjanja z nogometom zaveda, da je za uspeh potrebnega veliko truda. »Mislim, da je edina motivacija ljubezen do tega, kar ti posamezen projekt daje, občutki, ki jih ob njem doživljaš, ter upanje, da ti bo uspelo. Naučiš se živeti s tem in vsako dogodivščino, pozitivno ali negativno, jemati predvsem kot poučno in del življenja,« pravi v veri, da mu bo kljub majhnosti slovenskega trga v domovini uspelo. Verjame, da je Slovenija do razvoja izdelkov zelo spodbudna država:

»Večina stvari je na dosegu roke, tehnološkega znanja je dovolj, tudi startupovska sfera se je začela postopoma razvijati v pravo smer.« Hkrati pa opozarja tudi na nepravilnosti: »Težavo vidim predvsem v obdavčitvah dela, ki podjetja v zgodnji fazi razvoja in rasti močno obremenjuje, ter neznanju pri prodaji svojih inovacij. Marsikaj izumimo, vendar pa tega ne znamo dovolj prodati.«

Prodajalno je v snežnem metežu iskal sredi Manhattna

»Ljudje so pozabili na igranje z rastlinami,« pravi 30-letnik, ki iz izkušenj verjame, da je vrtnar lahko vsakdo. Medtem ko si ljudje tudi v mestih želijo sveže in zdrave hrane, pa družba vse sili k čedalje hitrejšemu življenju, kjer ni časa za vrtnarjenje. Enostavnost uporabe, estetika in prilagodljivost zamisli pa so v pol leta, odkar je Urban Planty v prodaji, že marsikoga prepričali, da ima kljub temu lahko vrt z domačo zelenjavo, zelišči ali rožami.

Anej je v svojo idejo resnično verjel, sprva celo preveč. Z velikimi sanjami je, prepričan, da bo prodajo začel kar sredi Manhattna, z jutinim lončkom februarja 2015 odšel v New York, kjer je želel zagnati prodajo. Po prehojenih desetih kilometrih pri minus 20 stopinjah Celzija v snežnem metežu prodajalne ni našel: »Se pa vedno nasmehnem ob misli, kdo na tem svetu je tako nor ali naiven, da bi šel z jutinim lončkom tavat po mrzli Ameriki,« pravi. Idejo je nato razvijal, poskusil je na Kickstarterju in se povezal z različnimi prodajalci v Sloveniji. Predstavil se je tudi v okviru pobude Pop TV Štartaj, Slovenija!.

Na koncu odtehta sreča

In prav k zagonu spodbuja tudi vse, ki jih strah ovira pri uresničevanju idej in sanj. »Zbudite se in delajte v življenju tisto, kar vam je všeč,« pravi. Za to je treba včasih zapustiti staro udobje in se podati v neznano. A na koncu odtehta sreča: »Ko si star in pogledaš nazaj, si srečen, da si tvegal in uresničil, kar si si želel.«

Anej pa ima za prihodnost še množico načrtov. Poleg izpopolnitve ideje z namakalnim sistemom pa različice Urban Plantyja z večjimi lonci namerava s svojo idejo prodreti tudi širše v Evropo in svet. Želi si ustvariti Urban Planty House, mrežo trgovin, ki bi poleg prodaje ponujale kreativne delavnice vrtičkanja za otroke in odrasle ter mini bar zeliščnih in naravnih napitkov, ter organizirati Urban Planty festival, na katerem bi se prek delavnic balkonskega vrtnarjenja učili udeleženci iz vse Evrope. Kot brat primorske pevke Lee Sirk ima močno željo po tem, da bi v prihodnosti s sestro posnel svoj rap v petih jezikih, s katerim bi podprl svoj projekt. 

Besedilo: Tadeja Kreč // Fotografije: Osebni Arhiv, Arhiv Štartaj Slovenija, Mankica Kranjec

Priporočamo