Animal Angels: Živali so čuteča bitja!

Animal Angels: Živali so čuteča bitja! (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Lady
23. 6. 2018

"O veličini naroda in o njegovi moralni razvitosti lahko sodimo po tem, kakšen je njegov odnos do živali," se glasi sloviti Gandijev citat, ki tudi po desetletjih odzvanja v svetovnem prostoru. Za human odnos do živali si že vrsto let prizadevajo tudi člani društva Animal Angels, ki skrbijo, da bi se življenje živali v Sloveniji in državah nekdanje Jugoslavije izboljšalo.

Društvo je bilo ustanovljeno pred več kot sedmimi leti za pomoč vsem živalim, tudi rejnim. "Tudi tem poskušamo najti domove, kjer ne bodo pristale na krožnikih," pojasnjuje predsednica 'angelčkov' Valerija Podgornik. Po njenem mnenju se je odnos do živali v teh nekaj letih opazno spremenil na bolje.

"Seveda še vedno najdemo primere, za katere težko verjamemo, da so resnični, vendar se nam zdi, da so ljudje čedalje bolj ozaveščeni, ne bojijo se več prijaviti kršitev. Zadovoljni smo tudi z delom veterinarske uprave," pojasnjuje sogovornica, ki ob tem poudari, da je žival v zadnjih letih le postala družinski član, saj se ljudje vse bolj zavedajo, da gre za čuteča živa bitja, ki čutijo, razmišljajo in sprejemajo druge kot mi. Čeprav ne odrečejo pomoči prav nobeni živali, pa imajo še vedno največ opravka s psi in mucami. Čeprav brezdomnih psov pri nas uradno ni, vsaj po mnenju stroke, to ne drži povsem. V romskih naseljih je namreč mogoče najti velik delež nečipiranih, necepljenih psov, ki niso registrirani in torej ne pripadajo nikomur.

"To so brezdomni psi! Morda ni takšnih, ki se potikajo po ulicah, zato pa jih je toliko več v okolici romskih naselij," pojasnjuje Valerija, ki je na intervju prišla kar v družbi simpatične kosmatinke Žive. Psička se je skotila v romskem naselju, skupaj s sestrico pa so jo uporabljali za igro otrok. Ti nimajo pravega vzora za pravilno ravnanje s kosmatinčki. Tudi Živa je žrtev zlorabe, na srečo pa so jo dobri ljudje še pravočasno rešili. Kljub temu se posledice še danes poznajo na njenem zdravstvenem stanju, malčica ima namreč nedefinirano epilepsijo, zato potrebuje prav posebno skrb in nego.

To pa ni edini primer iz romskega naselja, takšnih je po mnenju predsednice društva še kar nekaj. "Ustrezne službe se sicer trudijo, delajo po najboljših močeh, a je težko namestiti vse kužke. Zavetišča so polna, posvajanj premalo. Mešanci, starejši od leta dni in črne barve, težko najdejo posvojitelja," z žalostjo v glasu razkrije sogovornica. Obregne se tudi ob domačo vzrejo, ki je v Sloveniji v porastu. Veliko jih namreč kar na domačem dvorišču vzreja mladiče, brez rodovnika, seveda, številni pa s tem dobro služijo.

Živali so čuteča bitja

"Čistokrven pes brez rodovnika je mešanec, in pika! Pri nas pa lahko prav vsak vzreja in prodaja po mili volji. Če pes ni namenjen nadaljnji reprodukciji, bi ga morali kastrirati ali sterilizirati, saj bi le tako zmanjšali število nezaželenih mladičev," pojasnjuje. Skrb za psa je nujna, namerna zapustitev živali pa se kaznuje z visoko globo.

Kljub veliki ponudbi pa se vse več ljudi dandanes odloča za posvojitev, saj tako kosmatinčku ponudijo možnost za novo, boljše življenje. V pogovoru sva se dotaknili tudi volitev, saj v predvolilnem času številni obljubljajo vse mogoče, medtem ko le redko držijo svoje besede. Slovenska zakonodaja še danes obravnava živali kot lastnino, torej kot avtomobilske ključe, očala ali par čevljev. Ljudje še vedno veljamo za lastnike, čeprav bi morali biti opredeljeni kot skrbniki. Živali so čuteča bitja, kar bi moralo biti jasno zapisano tudi v zakonodaji. "Zakonodajo pa bi morali malo spremeniti tudi na področju zavetiške politike. Zavetišča bi morala biti ob koncu tedna odprta, saj je prav takrat priložnost, da ljudje bolje spoznajo živali v zavetišču," pove Valerija. 

Foto: Helena Kermelj

Priporočamo