Anksioznim ljudem ni lahko, a imajo tudi pet skritih prednosti

8. 5. 2021
Deli
Anksioznim ljudem ni lahko, a imajo tudi pet skritih prednosti (foto: profimedia)
profimedia

O anksioznosti ne govorimo tako pogosto, kot bi bilo treba. Večina je nezaupljiva do teh motenj, ker ne razume vznemirjenosti anksioznih oseb, ko je treba opraviti nekaj tako preprostega, kot je iti v trgovino po rojstnodnevno darilo za prijatelja.

Toda med odhodom iz hiše in vrnitvijo je svet vprašanj in strahov, ki jih mora nekdo s tesnobo premagati. A medtem ko ima tesnoba očitne slabosti in prinaša težave, ima tudi svetlo plat. Pravzaprav pet svetlih plati. Običajno imajo namreč ljudje, ki se nenehno soočajo s tesnobo, bolj izostren občutek za zaznavanje. To pomeni, da opazijo, vidijo in zaznajo stvari, ki jih drugi ne.

Preberite si pet pozitivnih lastnosti, ki jih strah in tesnoba naredita ZA anksiozne ljudi.

1. Zaznavanje energije drugih

Nenehna zaskrbljenost izostri občutek za druge, zato lahko anksiozne osebe prepoznajo pozitivno in negativno energijo drugih ljudi. Ko ugotovijo, da se ob nekom počutijo umirjeno, prijetno, to pomeni, da ima človek pozitivno energijo. Po drugi strani pa imajo ljudje s slabimi vibracijami negativno energijo.

2. Večja empatija

Boj s tesnobo pomeni tudi boj s čustvi. To prinaša anksioznim ljudem boljše razumevanje lastnih čustev in posledično boljše razumevanje čustev drugih. Ta stopnja empatije ni pogosta pri tistih, ki se jim ni treba vsakodnevno spopadati s svojimi čustvi, pomaga pa k boljši povezavi z drugimi ljudmi.

3. Izostren instinkt

Ko nekdo velik del časa porabi za razmišljanje o najslabših možnih posledicah svojih odločitev, lahko bolje in hitreje prepozna morebitne nevarnosti. Študija, objavljena v reviji European Journal of Psychology, je pokazala, da ljudje, ki trpijo zaradi tesnobe, bolje zaznajo nevarnost in se nanjo tudi bolje odzovejo.

4. Višji inteligenčni kvocient

Kot je zapisano zgoraj, ljudje z anksioznostjo porabijo veliko časa za analizo dejstev in vseh možnih izidov. Raziskovalci iz newyorškega medicinskega centra SUNY Downstate so ugotovili, da imajo osebe z anksioznimi motnjami v povprečju višji inteligenčni kvocient od drugih.

5. Detektorji laži

Tisti, ki se soočajo z visoko stopnjo tesnobe, so izredno previdni. Bolj pogosto kot ne spregledajo laž. Če nekaj ne bo imelo smisla, ali če se ne bo ujemalo, bodo to hitro ugotovili. Lahko bi rekli, da so kot živi detektorji laži.

Vir: Wild child

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan