Antiage prehrana: 5 živil za odličen vpliv na kožo in počutje!

Antiage prehrana: 5 živil za odličen vpliv na kožo in počutje! (foto: profimedia) profimedia
19. 1. 2020

Lepota naj bi prihajala od znotraj. Ravno tako vitalnost. Oboje pa je neločljivo povezano.

Pomembno je, s kakšnimi živili se prehranjujemo, saj v veliki meri vplivajo na naše počutje, posledično pa še na videz.

Živila, ki vsebujejo antioksidante, vitamine in folno kislino so odlična za naše telo in njegove celice. Vplivajo na kožo, zmanjšujejo tveganje za pojav bolezni, ščitijo srce in ožilje.

Na koži se poznajo naša leta, s pomočjo določenih živil pa boste dolgo časa lahko ohranili njen mladostni videz. V nadaljevanju navajamo nekaj okusnih in zdravih živil, ki vam bodo zagotovo koristila.

Avokado

Naše telo potrebuje tudi maščobo, ki pomaga pri različnih procesih. A treba je paziti na to, da gre za dobro maščobo. Avokado vsebuje številne zdravilne snovi, ki pomagajo ohranjati prožnost kože, hkrati pa jo hidrirajo.

Avokado vsebuje snovi, ki kožo ščitijo pred škodljivimi sončnimi žarki. Lahko ga uživate v obliki namazov ali pa v solati - tako boste telesu zagotovili vitamina E in C. Slednja pa sta odlična za tvorbo kolagena.

Temna čokolada

Če ste na dieti ali zgolj pazite na to, da ne pojeste veliko sladkarij, to še ne pomeni, da se morate odpovedati vsem majhnim sladkim pregreham. V pomoč vam bo temna čokolada. Zakaj? Več študij je potrdilo, da kakavov prah vsebuje visoko raven posebnih antioksidantov, ki pomagajo pri hidriranju kože. Če vsak dan pojeste malo temne čokolade, bo vaša koža manj groba in suha. Prav tako bo bolje prenašala sončne žarke.

Kakao ugodno vpliva na krvni obtok in koža bo z njegovo pomočjo dobila več hranljivih snovi. Priporočeno je uživanje čokolade, ki vsebuje najmanj 70 odstotkov kakava. Tako bose zaužili samo koristne snovi, brez dodanega sladkorja.

Rdeče vino

Seveda z njim ne gre pretiravati, a kozarček rdečega vina si občasno le lahko privoščite, ne da bi vas pri tem preganjal občutek krivde. Rdeče vino vsebuje resveratrol, snov, ki zmanjšuje učinke staranja v telesu. Enaka snov se nahaja v nekaterih kozmetičnih preparatih za mlajši videz kože.

S pomočjo resveratrola se upočasnjuje nastanek prostih radikalov. Seveda se čezmerno uživanje alkohola odsvetuje, saj poleg številnih negativnih učinkov slabo vpliva na kožo. Zato se raje odločite za kozarec kakovostnega rdečega vina.

Paradižnik

Paradižnik je okusen, lahko ga uporabite v številnih jedeh na take in drugačne načine, tako da se ga ne boste naveličali. Če uživate paradižnik, v telo vnašate večjo količino vitamina C, ki vam bo pomagal proti izsuševanju in lupljenju kože.

Poleg tega paradižnik vsebuje beta-karoten, lutein in likopen. Gre za močne antioksidante, ki ščitijo kožo pred posledicami sončnih žarkov. Priporočljivo je, da paradižnik konzumirate v družbi maščob - avokada, malce sira ali olivnega olja.

Orehi

Razni oreščki vsebujejo veliko esencialnih maščobnih kislin, ki ga telo uporablja za tvorjenje zdravih celičnih membran. Ker jih naše telo ne ustvarja samo, jih dobi s hrano. Gre za omega 3 in omega 6 maščobne kisline, ki jih najdemo tako v orehih kot v ribah (losos, slanik in skuša).

Oreh vsebuje antioksidante, ki jih koža naravnost obožuje. Ker pa so bogati z maščobo, jih ne zaužijte preveč.

Za zdrav videz kože je pomembno, da se prehranjujete z rastlinsko hrano in z nemastnim mesom. Če poleg tega pijete veliko vode, je uspeh zagotovljen.