Antonio Esteban je izgubo službe izkoristil za nov začetek

Antonio Esteban je izgubo službe izkoristil za nov začetek (foto: arhiv Sorie Natural) arhiv Sorie Natural
Vir: Jana
3. 1. 2018

Težke gospodarske razmere v poznih osemdesetih letih prejšnjega stoletja so se izkazale za edinstveno priložnost za Antonia Estebana, ustanovitelja podjetja, ki proizvaja izdelke iz zdravilnih rastlin, poznanih tudi pri nas.

Zgodbe o uspehih nam vedno znova vlivajo navdušenje in tudi pri življenjski zgodbi Antonia Estebana je bilo tako. Obiskali smo ga na sedežu podjetja v mestu Soria. Nekoč davno kot vodji tovarne Transmisiones Garray, ki je izdelovala menjalnike za kmetijska vozila v manjšem kraju severne pokrajine Soria, mu ob začetku gospodarske krize konec osemdesetih let in ob zaprtju tovarne ni preostalo drugega, kot da se zazre okoli sebe in vpraša, kaj pa zdaj, kaj bom počel, s čim se bom ukvarjal ...

Razmere v od industrije in razvitih večjih mest oddaljeni pokrajini niso bile rožnate. Le kaj bi počel sredi neokrnjene narave, širokih polj, dišeče trate in visokogorskih gozdov, ki se razprostirajo na 1.200 metrih nadmorske višine?

Antonijev oče, velik poznavalec in ljubitelj zdravilnih rastlin, ga je nagovoril k za tiste čase napredni podjetniški ideji, povezani z nabiranjem zdravilnih rastlin, zeliščarstvom. Antonio se je moral veliko naučiti, a znanje svojega očeta je vsrkaval kot goba.

Skupaj sta začela hoditi na dolge sprehode in oče ga je izdatno poučil o blagodejnih učinkih zelišč, o pripravi ekstraktov in napitkov, njuno nabiralništvo pa se je začelo razvijati in njuna domača lekarna je postala poznana daleč naokoli. Kmalu sta skupaj še z dvema prijateljema, pozneje poslovnima partnerjema, sredi teh dišečih travnikov ustanovila sedež podjetja za obdelavo in predelavo zdravilnih rastlin.

Izgubo službe izkoristil  za nov začetek

Nove raziskave

A več kot pred 30 leti ljudje še niso bili ozaveščeni o uživanju naravnih zelišč, o škodljivosti sintetičnih zdravil in prehrane, ki ni naravno pridelana.

Njihovo delo je bilo zato v prvih letih garaško in trdo, a z dolgotrajnim izobraževanjem, načrtovanjem in vodenjem jim je uspelo razviti podjetje, ki danes zaposluje več kot 400 ljudi, njihovi izdelki pa so na voljo v več kot tridesetih državah sveta. Njihova polja, 480 hektarov lastne zemlje, se razprostirajo ob izviru reke Duero na nadmorski višini 1.200 metrov v ostrem celinskem podnebju, kar pripomore k temu, da imajo rastline še višje vrednosti aktivnih učinkovin. Z leti in rastjo podjetja so ves čas veliko vlagali v razvoj, tako proizvodni proces kot tudi v raziskave, inovacije in laboratorij, ki je del njihove tovarne. Antonio omeni, da so zadnja leta veliko vlagali tudi v raziskave kreše, zdravilne zeli, na katero je prisegal tudi njegov oče. O njej je imel še posebno dobro mnenje in je verjel v njeno zdravilno moč. Tako se je govorilo, da naj bi s pomočjo te zeli pri moških ozdravili raka na prostati. Skozi leta so izvedli cele serije raziskav, za to namenili velike finančne vložke in prišli do delnega zaključka, da so rakave celice neuničljive, razen če jih pripravijo, da se uničijo same sebe. Lahko bi torej pospešili proces, da postanejo samodestruktivne. Antonio verjame, da jim bo to nekoč uspelo tudi znanstveno dokazati – niso namreč še našli strokovne publikacije, ki bi bila pripravljena objaviti njihovo raziskavo, verjamejo, da ima pri tem prste tudi neizmerno močna farmacevtska industrija: »Tudi proučevanje rakavih celic je ogromna industrija. A lahko povem, da smo zdaj našli zdravstveno revijo in dve bolnišnici, kjer bodo nadaljevali klinične raziskave. Upam, da bodo moji sinovi to dočakali!«

Besedilo: Nina Keder // Fotografije: Nina Keder, arhiv Sorie Natural