Anže Logar bo kandidiral na predsedniških volitvah

4. 7. 2022 | Vir: STA
Deli
Anže Logar bo kandidiral na predsedniških volitvah (foto: Osebni arhiv)
Osebni arhiv

Poslanec SDS Anže Logar je danes napovedal kandidaturo za predsedniške volitve. Nekdanji zunanji minister meni, da je treba funkcijo predsednika republike maksimalno aktivirati kot vezni člen različnih pogledov, zasledoval bo idejo povezovanja Slovencev. Kandidiral bo s podpisi državljanov, ima pa tudi podporo SDS, navaja.

Logar meni, da je funkcija predsednika republike najpomembnejša politična funkcija, ki lahko združi različne poglede in v slovenski prostor prinese potrebno enotnost, je dejal na novinarski konferenci ob najavi kandidature, ki jo je sicer sklical ob osamosvojitveni lipi.

Nekdanji zunanji minister pravi, da je zunanja politika njegova strast, predsednik republike pa je poleg zunanjega ministra glavni, ki predstavlja Slovenijo v svetu. "Glede na širok krog poznanstev in tudi na rezultate, ki smo jih dosegli, menim, da v tem pogledu lahko zelo aktivno in kvalitetno prispevam k umeščenosti Slovenije v zunanji prostor, ki pa bo v prihajajočem obdobju ravno zaradi izzivov, ki nas čakajo, ključnega pomena," je ocenil.

Meni, da dane razmere, ko so pred nami izzivi varnostih groženj, slovenska družba pa je precej razdeljena, terjajo zelo tehtno sodelovanje vseh političnih strani, civilne družbe, strokovnjakov in tudi podjetniškega sektorja.

"Predsednik republike je edini državni funkcionar, edini politik, ki ima večinsko podporo, s tem pa tudi večinsko legitimiteto, da poskuša te različne poglede spraviti v tisto smer, ki je dobra za državljanke in državljane," je dejal. Meni, da bi se morali mesečno sestajati vsi štirje predsedniki; države, državnega zbora, vlade in državnega sveta. Poudaril je, da njegovo povezovalnost dokazuje tudi njegovo preteklo delo.

Na vprašanje, kako ob napovedi povezovanja komentira visoko odbojnost stranke in ali mu to lahko škodi pri kampanji, pa je dejal le: "Dajte mi priložnost."

Ključno pri odločitvi za predsedniško kandidaturo je bilo dogajanje po državnozborskih volitvah, ko je aktualna vlada napovedala revizijo vseh zaposlitev in napredovanj v času nekdanje vlade, vključno z imenovanji veleposlanikov, je dejal. "To je bila tista pika na i, ko je bilo treba reči dajmo sodelovati," je poudaril in dodal, da je treba prevzeti dobre stvari od vsakogar.

"Menim, da spremembo v tej paradigmi lahko prinese samo mlajši kandidat, s programom, ki ga bo tudi jasno zastopal," je ocenil.

Vodja volilnega štaba bo Romana Jordan. Njegova kampanja bo zelo vključujoča, vsebovala bo različne poglede, pravi Logar.

Kandidaturo namerava vložiti s podpisi državljanov, po njegovih besedah pa ima podporo tudi v stranki SDS, čeprav jo mora formalno potrditi še svet stranke.

Glede morebitne podpore drugih strank na desnem političnem polu, je dejal, da bo vesel vsakršne podpore, ki bo pripomogla k uspehu njegove kampanje. S podpisi volivcev pa želi testirati podporo na terenu. "V kolikor bi se ta postopek zbiranja podpisov močno zavlekel, verjemite, da bi se tudi sam potem odločil, da očitno te podpore ni," je dejal.

Logar je sicer dolgoletni vidni član stranke SDS, prvič je bil v DZ izvoljen leta 2014, poslanec je že tretji mandat. Bil je zunanji minister v prejšnji vladi Janeza Janše. V prvi in drugi Janševi vladi je bil direktor vladnega urada za komuniciranje, med prvim predsedovanjem Slovenije Svetu Evropske unije, pa je bil tudi uradni govorec predsedstva.

Vstop v predsedniško tekmo so sicer napovedali še Marta Kos, Nataša Pirc Musar, Nina Krajnik, Vladimir Prebilič in Gregor Bezenšek mlajši. Na vprašanje o protikandidatih je Logar odgovoril, da je lepota demokracije ravno v tem, da se vsak odloči, koga bo podprl.