Aroganca je ključna lastnost ljudi, ki nas vse po vrsti najbolj spravljajo ob živce!

22. 7. 2021
Deli
Aroganca je ključna lastnost ljudi, ki nas vse po vrsti najbolj spravljajo ob živce! (foto: profimedia)
profimedia

Če bi večjo družbo prosili, naj dvignejo roko vsi, ki so jim všeč arogantni ljudje, najbrž ne bi nobena roka šinila kvišku. Praviloma raje naredimo ovinek in se jim izognemo.

Strokovnjaki so aroganco definirali kot »trdno prepričanje v večvrednost in pretirano poudarjanje lastne vrednosti, kar se izraža s prekomernimi, predrznimi in domišljavimi zahtevami«. Arogantni ljudje druge omalovažujejo in podcenjujejo, zanesljivo vas bodo obrekovali za hrbtom, če se le lahko, pa se jim raje izognemo, saj nam vsiljujejo občutek, da smo slabi, nesposobni in ničvredni.

Psihologija arogance

Raziskovalci človekovega obnašanja so velikokrat dokazali, da je nešteto poti do uspeha. Človek premore veliko strategij, s katerimi se povezuje z okoljem. Ljudem, ki radi priskočijo na pomoč in nam vzbujajo zaupanje, tudi mi radi pomagamo. Prijaznost pa ni edina pot do uspeha. So tudi sebične, preračunljive, zahrbtne in – kot so dokazali raziskovalci – temačne strategije, ki slonijo na izkoriščanju in ustrahovanju. Naj nam je všeč ali ne, tudi take metode vodijo k uspehu.

Aroganca z nabuhlim poudarkom lastne vrednosti in istočasno s podcenjevanjem drugih ima vse lastnosti temačne strategije. Je zaznavna, merljiva psihološka značilnost in z močnimi učinki odreja dinamiko delovnega okolja.

5 razlogov za uspešnost arogantnih ljudi

Čeprav ima večina do arogance prezirljiv odnos, prinaša arogantno obnašanje veliko koristi. Profesor psihologije Glenn Geher je izluščil pet razlogov za uspešnost arogantnih ljudi.

1. Arogantni ljudje so jezni

Aroganca je povezana z jezo, ki jo arogantni ljudje stresejo na kogarkoli, lahko tudi na vas. Tako obnašanje vzbuja strah in zastraševanje je temačna strategija za doseganje ciljev.

2. Arogantni ljudje so težavni

Ljudje, ki jih nadrejeni označujejo kot arogantne, so nizko ocenjeni, ko gre za osebnost in prijetnost. Drugače povedano: so težavni. Čeprav težavnost ni priljubljena lastnost, ima prednosti. Pomislite, kdaj ste zadnjič o čemerkoli razpravljali s težakom. Boli, mar ne? Največkrat se kar vdamo in gremo naprej. Arogantni ljudje torej dobijo, kar so hoteli.

3. Arogantni ljudje so dominantni

Raziskave kažejo, da so arogantni ljudje dominantni, kar jim spet prinaša koristi. Z eno nogo v zraku so sleherni trenutek pripravljeni, da skočijo, ko se le prikaže možnost, da si pridobijo moč in oblast.

4. Arogantni ljudje verjamejo, da so večvredni

Čeprav arogance ne moremo enačiti z narcisizmom, imata nekaj skupnih lastnosti. Ena od njih je občutek večvrednosti. Arogantni ljudje dejansko verjamejo, da so nad drugimi. Prenapihnjeno prepričanje seveda pogosto vodi do raznovrstnih, malih in velikih zmag.

5. Arogantni ljudje so napadalni

Namesto da bi se ukvarjali s temo debate, arogantni ljudje napadajo posameznike. Ste že kdaj sredi razprave nenadoma ugotovili, da je sogovornik zašel na osebno raven in vas žali? To je neprijetno, nespodobno in zlobno. In prav to namerno počnejo arogantneži. Na tak način spremenijo dinamiko dogajanja in z napadom sejejo strah, kaj je – kot vemo – uspešna strategija.

Uprite se aroganci

Arogantni ljudje si delijo mnogo lastnosti z nasilneži. S temačno strategijo se potiskajo proti vrhu, največkrat na račun drugih. Dogovor in združen nastop je uveljavljeno orodje, ko se je treba postaviti po robu nasilnežem. Enako velja za arogantneže. Če vam torej greni življenje arogantni prenapihnjenec, se pogovorite s kolegi, oblikujte koalicijo in se uprite. Izkoristite številčnost in poskrbite, da arogantni nasilnež ne bo zmagal.

Vir: Psychology Today