Artritis: Pod tem pojmom je poznanih več kot 100 vrst te bolezni

Artritis: Pod tem pojmom je poznanih več kot 100 vrst te bolezni (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
1. 7. 2017

Artritis ali vnetje sklepov je eno najpogostejših obolenj na svetu.

Boleči in otekli sklepi so klasični simptomi artritisa. Pod pojmom artritis je poznanih več kot sto vrst te bolezni. Tako je tudi simptomov še mnogo več. Nekateri se pojavijo, še preden se pojavi bolečina. Nekatere vrste so povezane s prehrano, druge s starostjo, lahko pa gre tudi za avtoimuno bolezen. Poleg tega vsak oboleli na bolezen reagira nekoliko drugače.

Osteoartroza

Osteoartritis ali osteoartroza je najpogostejša pri starejših ljudeh. Bolezen se začne z obrabljenim hrustancem, ko se ta obrabi, se kosti drgnejo med seboj in tako bolezen napreduje. Bolečine spremljajo otekline, omejena gibljivost in škrtanje v prizadetih sklepih. Najbolj pogosto so oboleli sklepi, ki nosijo težo telesa; kolena in kolki. Pojavi pa se lahko tudi v rokah, vratu, spodnjem in zadnjem delu hrbta ...

Revmatoidni artritis

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen. Vaše telo samo napada obloge sklepov. Vname se notranji del sklep­ne ovojnice, to povzroči okvaro hrustanca, posledica pa je okvara spodaj ležeče kosti. Revmatoidni artritis ne napada samo sklepov, temveč tudi druge telesne organe: srce, mišice, krvne žile, živčni sistem, oči ... Bolezen se razvija počasi, povzroča pa tudi splošno slabo počutje, utrujenost in vročino. Bolezen je pogostejša pri ženskah, pojavlja pa se v vseh starostnih obdobjih.

Putika ali protin

Putika je metabolna motnja, največkrat dedna, ki je poznana že tisočletja. Dolgo je veljala za bolezen višjih slojev, saj je tesno povezana s prehrano. Nivo sečne kisline uravnavajo številni geni, ko pride do okvar, se nivo v krvi zviša in zaradi pospešene razgradnje purinov se kristali začnejo odlagati v vezivu in sklepnem hrustancu. Bolezen je pogostejša pri moških, običajno se začne med 30. in 50. letom. Putika pogosto nastane po uživanju določene vrste hrane, npr. lupinarjev (raki, školjke, polži), jeter, posušenega fižola, graha, sardel ... Pitje alkohola, prevelika telesna teža in nekatera zdravila jo samo še poslabšajo, s spremembo prehrane pa jo lahko obvladamo.