Assange se bo po izpustitvi Manningove predal ameriškim oblastem!

Assange se bo po izpustitvi Manningove predal ameriškim oblastem! (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
20. 1. 2017

Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange je ponovno dejal, da se bo po izpustitvi nekdanje ameriške vojakinje Chelsea Manning predal ZDA. "Stojim za vsem, kar sem rekel," je poudaril v četrtek v avdio novinarski konferenci.

Assange je še vedno na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu.

WikiLeaks je pred kratkim na Twitterju zapisal, da bo njihov ustanovitelj pristal na izročitev ZDA, če ameriški predsednik Barack Obama pomilosti Manningovo. To se je zgodilo v torek, ko ji je Obama znižal kazen s 35 let na sedem let. Manningova bo lahko zapor zapustila predvidoma maja.

Verjetno pa se bo še veliko debatiralo o prihodnosti Manningove, preden bo zapustila zapor, je zdaj dejal Assange. Na vprašanje, ali pričakuje od bodočega ameriškega predsednika Donalda Trumpa drugačno obravnavo, pa je odgovoril, da se bo to še pokazalo.

Obama je sicer v torek v celoti pomilostil skupno 64 zapornikov, še 209 pa je znižal kazen.

Assange od junija 2012 živi na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, kamor se je zatekel, da bi se izognil izročitvi Švedski zaradi obtožb spolnega nadlegovanja. Nekdanji računalniški heker iz Avstralije se boji, da ga bo Švedska predala ZDA.

Assange je pred leti razjezil Washington, ko je objavil 700.000 tajnih vojaških dokumentov ameriške vojske in diplomatskih dokumentov. Te dokumente je Wikileaksu predala Manningova oz. tedaj Bradley Manning, ki si je nato spremenil spol.

Chelsea Manning oz. bivši Bradley Manning, ki si je potem spremenil spol, pa je Wikileaksu predala obsežno gradivo zaupnih diplomatskih depeš in drugih zaupnih dokumentov. Avgusta 2013 jo je vojaško sodišče obsodilo na 35-letno zaporno kazen.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri