Asya Širovnik (kolumna): Odkritje Sile z velikim S

Asya Širovnik je uspešna in mednarodno priznana spiritualna voditeljica, hipnoterapevtka in avtorica. (foto: Osebni Arhiv) Osebni Arhiv
Vir: Lady
10. 4. 2019

Profesorji na ameriški fakulteti v Evropi so bili mnogokrat celo bolj avantgardni od svojih kolegov, ki so ostali v ameriških in angleških kampusih.

V njih je vrel raziskovalni, malodane pustolovski duh. Ne le da so živeli v Evropi, po navadi so tudi sami veliko potovali, raziskovali in pisali. Njihov namen ni bil samo predavati nam študentom, temveč skozi svoje raziskave pustiti za seboj odtis, nekaj, kar bo za vsesplošno dobro družbe. Profesorica antropologije je preživljala dolga obdobja v Afriki in raziskovala njihove verske 'obrede' in zdravilstvo ter to znanje povzemala v svojih knjigah.

Živela je za svoje 'raziskave' in predavala samo, ko je bila na predahu v Evropi. Naučila nas je, da zahod nima vseh odgovorov in da je 'občutek, da smo mi boljši', iluzija, ki nas lahko ubije. “Zahodnjaki imamo lakoto, ki črpa Zemljine vire, ustavimo pa se lahko samo, če se naučimo živeti skupaj z zemljo, če se naučimo biti živi in če smo se sposobni povezovati,” je trdila. “Če se želiš zliti z okoljem, ki ga raziskuješ, potem nikoli ne sodi, samo opazuj.”

Povedala nam je o ritualih zdravljenja, na katerih je bila, kjer so zdravilci šamani z lahkoto zdravili bolezni, kot je shizofrenija, ki je na zahodu veljala za neozdravljivo. Za nekatera ljudstva ne obstaja koncept 'naravno in nadnaravno', kot je to pri nas na Zahodu, je razložila. Pri njih obstaja samo koncept Sile, in to razumejo kot Sile, ki jih lahko obvladajo, in Sile, ki so neobvladljive. Ti profesorji so pred mano postavljali nove, drugačne prizme, skozi katere sem opazovala svet okoli sebe. Seveda so bili celo za okolje, v katerem smo bili, avantgardni, a meni je to več kot ustrezalo.

Več časa ko sem preživljala med temi profesorji in bolj ko sem vsrkavala njihova znanja, bolj me je vleklo, da tudi jaz nekaj odkrijem, izvem in najdem. Nekaj, kar bo pozneje lahko koristilo vsem, tudi meni. Skozi čas sem prepoznala vse več znakov, ki so kazali v smer psihologije, ki se je pojavljala povsod. Med antropologijo, v sociologiji, med literaturo in zgodovino. Vedno je tukaj bil človek, ki je kljub razvoju znanosti še vedno skrivnosten. Vse študije so se vedno znova vrnile nazaj na človeško bitje, na delovanje, čutenje, razmišljanje in motivacije, ki nas kot ljudi vodijo v vrhunce dosežkov ali dno dejanj.