Avstralija za ministra prvič imenovala aborigina!

Avstralija za ministra prvič imenovala aborigina! (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
18. 1. 2017

Avstralija je za ministra prvič imenovala aborigina. Ken Wyatt je nekdanji fizični delavec, ki se je zahvaljujoč izobrazbi povzpel iz skromnih razmer, v katerih v glavnem živi avstralsko avtohtono prebivalstvo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Avstralski premier Malcolm Turnbull je po odstopu ministrice za zdravje reorganiziral vlado, Wyatt pa je postal minister za skrb za starejše in zdravje avtohtonega prebivalstva.

Wyatt je bil prvi aborigin, izvoljen v spodnji dom parlamenta leta 2010, delal pa je tudi kot pomočnik ministra za zdravje.

Turnbull je novinarjem v Sydneyu dejal, da si je Wyatt v vsem tem času nabral veliko izkušenj kot javni uslužbenec na področju zdravja avtohtonega prebivalstva in kot pomočnik ministra za zdravje, "zato je idealen minister za to področje".

Wyatt je ob imenovanju dejal, da prihaja iz skromnih razmer, izobrazba pa je bila ključna za njegov uspeh. Po njegovem mnenju je treba aboriginom omogočiti, da sami najdejo svoje rešitve, in pozval k večji zastopanosti avtohtonega prebivalstva v parlamentu.

  • Spodnji posnetek njegovega govora je sicer iz leta 2012 ...

Aborigini so potisnjeni na rob družbe!

Aborigini predstavljajo okoli tri odstotke od skupno 24 milijonov Avstralcev ter so ena od družbenih skupin v najbolj neugodnem položaju. V primerjavi z ostalim prebivalstvom je med njimi več bolezni in kriminala, imajo pa praviloma tudi precej nižjo izobrazbo, manjšo stopnjo zaposlenosti in krajšo pričakovano življenjsko dobo.

Priporočamo