Avstrijcu sodišče dodelilo 300.000 evrov odškodnine zaradi spolne diskriminacije

Avstrijcu sodišče dodelilo 300.000 evrov odškodnine zaradi spolne diskriminacije (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
21. 3. 2018

Nekdanji uslužbenec avstrijskega ministrstva za promet Peter Franzmayr bo prejel več kot 300.000 evrov odškodnine, ker zaradi svojega spola leta 2011 na ministrstvu ni napredoval. Kot je ugotovilo sodišče, so z žensko, ki je napredovala, že od začetka ravnali prednostno, je v ponedeljek poročal avstrijski časnik Die Presse.

Avstrijsko upravno sodišče se je strinjalo s Franzmayrjem, da je obstajal vzorec, po katerem je bila Ursula Zechner od začetka favorizirana v primerjavi z drugimi kandidati. Takratna ministrica za promet Doris Bures je z zaposlitvijo navidezno enako dobro kvalificirane ženske na mesto vodje oddelka za promet kršila zakon o enakopravnosti.

Država mora tako Franzmayrju plačati okoli 317.000 evrov odškodnine. To je znesek, ki naj bi ga v petih letih dodatno zaslužiti na novem delovnem mestu.

Ministrica je odločitev glede napredovanja branila, češ da so bili vsi kandidati zelo dobro kvalificirani, a da so se odločili za Zechnerjevo zaradi premajhne zastopanosti žensk. "Upam, da zaradi te odločitve ne bodo začeli dvomiti v princip spodbujanja napredovanja žensk," je dodala.

Priporočamo