Avstrijsko sodišče delno krivdo pripisalo ženski, ki jo je krava poteptala do smrti!

Avstrijsko sodišče delno krivdo pripisalo ženski, ki jo je krava poteptala do smrti! (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
27. 8. 2019

Avstrijsko prizivno sodišče je danes odločilo, da je za napad krave leta 2014 deloma kriva tudi ženska, ki jo je krava poteptala do smrti. Prvostopenjsko sodišče je februarja odgovornost pripisalo samo lastniku krave. Vdovec žrtve je napovedal pritožbo na današnjo odločitev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Februarja je sodišče v Innsbrucku odločilo, da bi moral lastnik ograditi pot, po kateri so hodili ženska in številni drugi turisti. Tako so njemu pripisali vso odgovornost za napad leta 2014. Napad je sicer spodbudil pes nemške turistke, ki je umrla.

Prizivno sodišče se je strinjalo, da bi moral za varnost poskrbeti lastnik. Vendar pa je polovično odgovornost pripisalo tudi ženski, ki je očitno ignorirala opozorilne napise, naj se ne približujejo živalim. 45-letnica se jim je kljub temu približala na en do dva metra, je ugotovilo sodišče. "Vedenje turistke je bilo brezobzirno," so navedli.

Poleg tega so prepolovili tudi odškodnino, ki jo mora lastnik krave plačati družini pokojne. Vdovec bo zdaj prejel 54.000 evrov odškodnine in 600 evrov mesečne rente, sin pa 24.000 evrov odškodnine in 180 evrov mesečne rente.

Žrtvin mož je že napovedal pritožbo na današnjo sodbo. Lastnik pa je odločitev prizivnega sodišča pozdravil.

Avstrijska vlada je sicer letos sprejela tudi pravila vedenja na avstrijskih gorskih pašnikih. Pravilnik med drugim določa, kako morajo ravnati lastniki psov. Ravno psi namreč največkrat s svojim vedenjem spodbudijo napad krav, ki želijo zaščititi svoje mladiče.