Zanimivosti Promocijsko sporočilo

Balaton – idealna destinacija za aktivni dopust

9. 6. 2023
Deli
Balaton – idealna destinacija za aktivni dopust (foto: HTA)
HTA

Ne glede na to, ali radi jadrate, kolesarite, plavate, si ogledujete naravne lepote ali kulturne in zgodovinske spomenike ali preprosto le radi uživate na plaži, Blatno jezero (oziroma Balaton) ne bo le izpolnilo, temveč še preseglo vaša pričakovanja.

Blatno jezero, največje jezero v srednji Evropi, boste najbolje spoznali na kolesarski turi za vso družino. Zahvaljujoč projektu BalatonBike365 je okrog jezera zaokrožen kolesarski raj, ki obsega 1.000 km označenih poti, 70 tematskih tur in 30 počivališč.
Spletna stran z načrtovalci poti in mobilna aplikacija z navigacijskim sistemom vam bosta pomagala organizirati poti in jih prilagoditi vašim interesom.

Če želite pot do cilja popestriti s pustolovščino, preizkusite tako imenovano “BuBa” oziroma kolesarsko pot Budimpešta-Blatno jezero, ki vam bo omogočila popolno dvodnevno vožnjo od Budimpešte do Blatnega jezera. Skoraj 110 kilometrov dolga pot vključuje obisk različnih vinorodnih regij, Sekesfehervarja (imenovanega tudi Kamniti Beograd) in jezera Velence.

Čeprav Blatno jezero skozi vse leto ponuja obilo nepozabnih in raznolikih vsebin, poleti ‘madžarsko morje’ diha s polnimi pljuči, voda v jezeru, katerega površina meri okrog 600 km2 pa ima idealno temperaturo za kopanje. Takrat poteka tudi praznik jadranja oziroma jadralna regata Modri trak, največja evropska jadralna regata okrog jezera.

Ob tej priložnosti več sto jadrnic jadra po celem krogu, na trasi Balatonfired-Balatonkenese-Siófok-Blatenski Kostel-Balatonfired. Njihova naloga je, da v 48 urah preplujejo pot, ki je dolga 160 kilometrov zračne linije. Ko pa se utrudite, uživajte v edinstveni gastronomiji in specifičnih vinih Blatnega jezera, kot tudi v odličnih vinskih festivalih.

Se niste dovolj naplavali? Ne skrbite. Samo nekaj kilometrov od zahodne obale Blatnega jezera je Heviz, največje biološko aktivno naravno termalno jezero na svetu. Voda ima prijetno temperaturo skozi vse leto – poleti doseže od 36 do 38 °C, medtem ko se pozimi ne spusti pod 23 °C. Tako se je mogoče kopati vse leto in plavati med belimi ter vijoličastimi lokvanji.

Če ste ljubitelji narave, se odpravite do Kiš-Balatona oziroma Malega Balatona, edinstvenega močvirnatega ekosistema pod zaščito države. Na površini, ki obsega 150 km2 lahko vidite veliko zaščitenih vrst ptic, med katerimi je najbolj znana bela čaplja. Tukaj lahko obiščete otok Kanjavari, rezervat bivolov v v Kápolnapuszti in lokalni etnografski muzej v kraju Vereš.

Če pa hočete edinstveno pustolovščino za družino, se odpravite do bližnjega mesteca Tapolca, ki slovi po čudovitih jamah in odličnih vinskih kleteh ter z ladjico zaplujte po jamskem jezeru.

Ko ste aktivirali telo, je napočil čas, da nahranite tudi svojo dušo. Obiščite znamenito opatijo benediktinskega reda, staro skoraj 1000 let, ki je na polotoku Tihanj. Sprehodite se po znamenitem sprehajališču Balatonfireda, na katerem je tradicijo sajenja dreves začel Rabindrant Tagore, raziščite grad Feštetič in njegov park, ki predstavlja najpomembnejši dosežek krajinske arhitekture v srednji Evropi ali pa obiščite grad Šimeg – najbolj ohranjeni grad na Madžarskem, kjer vam bodo grajske igre in konjeniške predstave pričarale življenje v gradu na koncu 13. stoletja.