Balkonske zasaditve

Kombinacija različnih loncev in barv rastlin. (foto: Arhiv Kluba Gaia) Arhiv Kluba Gaia
Vir: Jana
12. 5. 2019

Da bo na vašem balkonu kar buhtelo od življenja, se izognite začetniškim napakam – zasaditev naj bo trpežna, prilagojena vašim možnostim in času za oskrbo.

Izbor rastlin

Za zasaditev na balkonu si izberimo bolj trpežne rastline, ki so enostavne za vzdrževanje, med takšnimi si vodilna mesta zaslužijo priljubljene pelargonije, gavre in verbene. Naj vas ne prepriča le lep videz, ampak se o potrebah posameznih rastlin dobro poučite že pred sajenjem. Pomembno je, da izberete rastline glede na lego, kjer bodo rasle, ter tudi glede na čas, ki ga boste lahko namenili oskrbi. Za lepotni učinek jih uskladite z okolico.

Potreben prostor in nega

Rastline na balkonu raje posadite v večja korita ali lonce, da bodo bolj stabilne in imele dovolj prostora za razvoj korenin. »Večina rastlin bo bolje uspevala v mešani zasaditvi v velikem loncu kot posamezno v majhnem,« poudarja Loreta Vlahovič in dodaja, da je treba uporabljati kakovostne substrate z dobrim zadrževanjem vlage. »Substrat mora biti odceden in zračen, bogat s hranili in dobra opora rastlinam. 50 litrov zadostuje za približno 50 cm velik lonec.«

Strokovnjakinja svetuje še, da na dnu posode poskrbite za odtok odvečne vode z drenažo iz prodca ali glinoporja. Med drenažni sloj in substrat položite filc ali flis, da se vam zemlja ne bo izpirala. Rastline nato redno vzdržujte z zalivanjem in gnojenjem ter jih vsakodnevno opazujte, saj boste le tako lahko pravočasno ukrepali v primeru napada škodljivcev ali bolezni.

Kaj narekujejo trendi?

»Posode so lahko iz različnih materialov: iz lesa, gline, pletenja, kamnov in ostarelih kovinskih loncev,« je naštela strokovnjakinja in dodala, da so v trendu večja korita ali lonci, v njih se bodo izbrane lepotice lepo razrasle in valovile, pa tudi bolezni in škodljivcev bo manj. Dekorativni elementi, kot so ograje, fasade in steklena ozadja prav tako ostajajo v večjem delu razkriti.

Harmonična zasaditev

»Modna je barvitost znotraj cvetov in znotraj listov ter harmonična zasaditev v barvah, ki so si blizu v barvnem krogu – brez kontrastov. Tradicionalne in modne nove rastline lahko kombiniramo skupaj (nove sorte pelargonij, pokončnih, visečih pa tudi dišečih, petunije surfinije, zvončki, nageljčki, fuksije, okrasne koprive, begonije). Mešane zasaditve so z veliko drobnih cvetlic, nekaj zelenja in tudi z dišavnicami. Med naštete rastline sadimo plezave rastline in pustimo, da prosto padajo ali se vzpenjajo prek drugih rastlin.«

Sogovornica svetuje tudi, da za nosilne rastline ali kot dodatek posadite trajnice ali čebulnice (hojhere, kavkaško spominčico, patagonsko verbeno, delfinium, gavre, kane), med balkonske rože pa vkomponirate barvite lončnice (kaladij, difenbahija, hipoest). »Okrasne in uporabne rastline so lahko skupaj in na dosegu rok – stebrasto sadje, manjši javorji in grmički, posodovke in jagodičevje skupaj z balkonskimi cvetlicami ter dišavnicami lahko krasijo velike lonce.«

Spletni vodnik

Več o tem, na kaj paziti in kako si ustvariti cvetlični/zelenjavni/dišavni vrt na balkonu, si lahko preberete tudi v brezplačnem vodniku Najlepše balkonske zasaditve, ki ga lahko prevzamete na www.KlubGaia.com. 

Besedilo: Metka Pravst // Fotografije: arhiv Kluba Gaia