Morda ste ravno vi med tistimi, ki vam banane ne bodo najbolj ustrezale.
Banana je znana kot zdravo živilo, polno vitaminov in mineralov. Je hranljiva, zato je vedno priporočljivo imeti eno pri roki med obroki, še posebej če ste na dieti ali posebnem prehranskem režimu. Banana je zelo dobra za ohranjanje optimalne ravni energije v telesu in pozitivno vpliva na zdravje srca.
Nekatere prednosti uživanja banan so: povečana raven energije, izboljšana struktura mišic, spodbuja prebavo in prebavni sistem, je vir antioksidantov, magnezija, vitamina C, vitamina B6 in folne kisline. Vendar, če so banane pogosto na vašem jedilniku, je dobro poznati tveganja, ki jih prinaša pretirano uživanje.
Banane so lahko zelo tvegane za osebe, ki trpijo za različnimi alergijami, pa tudi za osebe z astmo in atopijskim dermatitisom. Alergija na hrano nastane, ko telo določeno živilo zazna kot grožnjo, kar povzroči srbenje in spremembe na koži. Banane so prav tako bogate z ogljikovimi hidrati in sladkorjem, kar poviša raven sladkorja v krvi, zlasti pri sladkornih bolnikih. Za uravnavanje tega se priporoča nadzor nad porcijami ter paziti, s katerimi živili se banana kombinira. Priporočajo se živila z visoko vsebnostjo beljakovin ali zelenjava brez škroba.
Banane vsebujejo kalij, zato se osebam s povišanim kalijem, kot so bolniki z ledvičnimi boleznimi, svetuje, naj se temu sadju izogibajo. Vsebujejo tudi oligofruktan, spojino, ki ne ustreza osebam s sindromom razdražljivega črevesja, težavo, ki se kaže z bolečinami v trebuhu in napihnjenostjo.
Preberite še:
Ta kovanec se prodaja za 35.000 evrov. Ali ga imate doma?