Nenavadno mesto za shranjevanje banan, da ostanejo sveže kar 14 dni

17. 10. 2024
Deli
Nenavadno mesto za shranjevanje banan, da ostanejo sveže kar 14 dni (foto: Profimedia)
Profimedia

Ste jih tudi vi vedno hranili na tem mestu? Napaka.

Morda se zdi logično, da banane hranite v skledi s sadjem, vendar je to pravzaprav najslabše mesto zanje. Večina sadja sprošča plin etilen, rastlinski hormon, ki spodbuja zorenje. Ko je preveč sadja shranjenega skupaj, lahko koncentracija tega plina povzroči, da se vse hitro pokvari.

Preberite še: Michael Schumacher prvič po 10 letih v javnosti? Na poroki so morali vsi odložiti svoje mobilne telefone!

Banane proizvajajo veliko količino plina etilena, zato se pogosto prve pokvarijo. Zato jih ne smemo shranjevati skupaj z drugim sadjem, občutljivim na etilen, kot so jabolka, avokado, melone, breskve in slive. Rachel Sherwood, kuharica in ustanoviteljica Impressions At Home, je odkrila, da je najboljše mesto za shranjevanje zrelih banan v hladilniku, saj ta upočasni proizvodnjo plina etilena.

Hlajenje bistveno upočasni proces zorenja, vendar ga ne ustavi. Lupina bo še vedno porjavela, vendar bo sadež ostal svež in čvrst en do dva tedna.

Čeprav lupina lahko spremeni barvo, ostane sadež v notranjosti mehak, zaradi česar je dolgo časa popolnoma užiten. V hladilniku shranjujte samo zrele, rumene banane. Zelene banane pri nizkih temperaturah ne bodo pravilno dozorele, kar lahko povzroči izgubo okusa.

Novo na Metroplay: Z Manco Trampuš o ustvarjanju s Koala Voice in vlogi pojoče krave