Mnogi ljudje verjamejo, da je moka iz bananinih olupkov boljša od izdelkov na osnovi pšenice.
Razen če ste predan bralec veganskih kuharskih blogov, verjetno še nikoli niste pomislili na kuhanje z bananinimi olupki. A ne le, da je popolnoma varen, znanstveniki so tudi dokazali, da je dejansko dober za telo.
Nedavna študija je pokazala, da če bananine olupke blanširamo, posušimo in zmeljemo v moko, lahko iz njih naredimo pecivo, ki je prav tako dobrega okusa. Mnogi verjamejo, da je moka iz bananinih olupkov morda boljša od izdelkov na osnovi pšenice, piše Science Alert.
Dobili boste celo veliko količino mineralov in hranil, ki se borijo proti raku. Piškoti, bogatejši za bananino lupino, namreč vsebujejo veliko več vlaknin, magnezija, kalija in antioksidativnih spojin.
Znanstveniki pečejo piškote
Znanstveniki, ki so učinkovine iz bananinih olupkov vzeli pod drobnogled, so se svoje raziskave med drugim lotili tako, da so prav zares pekli piškote. In ko so bili izdelki njihovega poskusa na testu okusnosti kasneje še 'testirani' na ljudeh, so sodelujoči poročali, da so nadvse okusni.
Da zmernost velja, se je sicer pokazala, ko so spekli serijo piškotov s preveč moke iz bananinih olupkov. Ti piškoti so bili namreč nekoliko rjavi in trdi, verjetno zaradi vseh dodatnih vlaknin.
Izkazalo se je, da je bila najboljša serija narejena z moko, ki je vsebovala 7,5 odstotka bananine lupine. Takrat je tekstura piškotov dosegla najbolj optimalno ravnovesje.
Še bonus: izkazalo se je, da so bananini piškoti dobri tudi v svoji trajnosti. Ustrezno shranjeni so namreč zdržali na polici kar tri mesece in to pri sobni temperaturi.
Kruh, pecivo, testenine
Čeprav je študija preučevala le učinke dodajanja bananinih olupkov pečenim piškotom, rezultati kažejo, da bi bilo morda vredno razmisliti tudi o uporabi moke iz bananinih olupkov v kruhu, pecivu in testeninah.
Lani je na primer študija o torti z bananino lupino pokazala, da rumena lupina sadja daje pečenemu izdelku naravno barvo in hkrati povečuje njegovo hranilno vrednost.
Medtem je študija iz leta 2016 pokazala, da lahko zamenjava do 10 odstotkov pšenične moke z moko iz bananinih olupkov obogati pečen kruh z višjo vsebnostjo beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob.
Uživanje lupine tega sadeža se je tako izkazala ne le za zdravo možnost, ampak lahko pomaga tudi zmanjšati količino zavržene hrane. Približno 40 odstotkov teže banane je v njeni lupini, lupina pa je zares polna hranil, zato je res ne gre kar tako zavreči.
Pravilno pripravljni so precej okusni
Seveda so bananini olupki surovi precej neuporabni. Če pa so pravilno pripravljeni, so lahko pravzaprav precej okusni. Lahko celo podaljšajo rok uporabnosti nekaterih izdelkov, saj imajo lupine antioksidativne in protimikrobne lastnosti.
Enako velja za druge sadne olupke, kot je na primer lupina manga, za katero je bilo ugotovljeno, da prav tako krepi antioksidativne lastnosti torte in izboljšuje njen okus.
Torej, ko boste naslednjič lupili banano, razmislite o tem, da bi lupino zadržali. Vaš želodec vam bo hvaležen.
- Preberite si tudi: Zato bi morali piti kavo brez sladkorja (in mleka)