Barbika praznuje 60 let, a je še vedno mladostna

Barbika praznuje 60 let, a je še vedno mladostna (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: STA
7. 3. 2019

Kultna modna lutka Barbie ta mesec obeležuje 60 let, a na njenem obrazu še vedno ni niti gubice. Kljub številnim škandalom zaradi svoje podobe ostaja ena najbolj priljubljenih igrač majhnih deklic in letno v več kot 150 državah prodajo okoli 58 milijonov lutk, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Začelo se je pred 60 leti, ko so 9. marca 1959 na sejmu igrač v New Yorku prvič predstavili svetlolaso plastično lutko. Kmalu je obnorela svet. Skozi desetletja se je Barbika spreminjala in prilagajala družbenim trendom, a bila deležna tudi številnih kritik, da med deklicami promovira stereotipno predstavo ženske lepote.

Barbie je ena od vodilnih znamk in po svetu poznana enako dobro kot Coca-Cola ali MacDonald's, je ocenil direktor globalnega marketinga za Barbie pri podjetju Mattel Nathan Baynard.

Kljub siloviti konkurenci na področju igrač se je lutkam Barbie uspelo 60 let obdržati na trgu, kjer je običajna "življenjska doba" igrač tri do pet let. Podjetje Mattel je v tem času prodalo več kot milijardo lutk v podobi odrasle ženske, ki jo je izumila soustanoviteljica podjetja Ruth Handler.

Navdih za plastično lutko je Handlerjeva dobila pri svoji hčeri Barbari. Pred 60 leti so bile igrače za punčke omejene in bolj kot ne osredotočene na gospodinjske vloge, medtem ko so imeli dečki precej več izbire in so se lahko preko igrač identificirali z astronavti, kavboji in piloti. Barbara se je domnevno igrala s papirnatimi lutkami, ki so spominjale na odrasle ženske, kar je navdihnilo njeno mamo, da je izumila kultno modrooko blondinko.

Barbie, ki je okrajšava za Barbaro, naj bi deklice naučila, da imajo v svojem življenju izbiro in da lahko postanejo, kar si želijo. "Leta 1959 je bila to radikalna ideja," je ocenil Baynard.

Že od začetka pa je Barbie burila duhove s svojimi nerealnimi telesnimi merami. Če bi lutka oživela v človeški velikosti, bi bila visoka 1,75 metra, obseg prsnega koša bi znašal 91 centimetrov, pasu 46 centimetrov in bokov 84 centimetrov.

Finski strokovnjaki so opozorili, da bi takšni ženski primanjkovalo od 17 do 22 odstotkov telesne maščobe, da bi sploh lahko imela menstruacijo.

Pri podjetju priznavajo, da je lutka skušala ustrezati lepotnim idealom tistega obdobja, so pa njeno telo in podobo v preteklih desetletjih večkrat preoblikovali in prilagodili standardom in pričakovanjem. Med drugim je Mattel uvedel različne telesne tipe in številne tone polti.

Kljub nerealistični telesni podobi pa je Barbika tlakovala pot za ženske, ko je na primer leta 1965 postala astronavtka. To je bilo štiri leta prej, preden je Neil Armstrong stopil na Luno. Leta 1968 so predstavili prvo temnopolto lutko, ki so jo poimenovali Christie in so ji sledile številne druge.

Po podatkih ene od vodilnih pri globalnem marketingu za Barbie Lise McKnight dandanes okoli 55 odstotkov prodanih lutk nima niti modrih oči niti svetlih las.

Igrača je zelo pomembno vplivala na družbene vrednote in razumevanje ženske neodvisnosti, ki pa je vseeno predvsem poveličevala življenjski slog bogatejših. Pred približno 30 leti se je iz lutke razvila prava medijska franšiza s številnimi animiranimi filmi, serijami, videoigrami in glasbo.

Barbika tujka ni niti na družabnih omrežjih. Tako ima Barbie Millicent Roberts, kot se glasi njena identiteta, na Instagramu na svojem modnem profilu Barbie Style skoraj dva milijona sledilcev. Podjetje je lani zagnalo tudi kampanjo, v okviru katere skušajo učiti deklice, naj verjamejo vase in naj se ne vdajo seksističnim spolnim stereotipom.

Pri svojih 60 letih pa Barbie ostaja mladostna, aktivna in brez otrok. McKnightova je pojasnila, da je osrednja ideja znamke, da je to mlada neodvisna ženska, ki zasleduje kariero, kar pri podjetju promovirajo preko igrač, kampanj in serij.