Barcelono pretresel teroristični napad z več smrtnimi žrtvami

Barcelono pretresel teroristični napad z več smrtnimi žrtvami (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: STA
18. 8. 2017

V Barceloni je  v terorističnem napadu, ko je voznik dostavnega vozila namerno zapeljal v množico, po zadnjih podatkih življenje izgubilo najmanj 13 ljudi, ranjenih pa jih je bilo 80. Storilca sta po napadu zbežala, a ju je policija že aretirala. Odgovornost za napad je prevzela skrajna Islamska država (IS).

Na med turisti najbolj priljubljeni aveniji v središču Barcelone Ramblas je danes v množico ljudi namerno zapeljalo dostavno vozilo. Območje je policija zaprla, na kraj pa je prišlo več reševalnih in policijskih vozil. Eden od očividcev je dejal, da je slišal glasen zvok in da so vsi ljudje začeli bežati in iskati zatočišče v bližnjih lokalih in trgovinah. Lokalne oblasti pozivajo ljudi, naj se izogibajo območja okoli trga Catalunya, ki leži na severnem koncu znamenite avenije. Metro in železniške postaje so zaprte.

Policija je po več urah le prijela domnevnega napadalca in ga identificirala kot Drissa Oukabirja, nato pa so prijeli še drugega osumljenca. Na Twitterju je ob tem zanikala poročanje medijev, da se je drugi osumljenec zatekel v bar. Kot je sporočila IS preko svoje agencije Amak, so napad z dostavnim vozilom "izvedli vojaki Islamske države v odgovor na pozive k napadom na koalicijske države". S tem so mislili na mednarodno koalicijo pod vodstvom ZDA, ki izvaja napade na položaje IS v Siriji in Iraku.

Španska kraljeva palača in vlada v Madridu sta ostro obsodili današnji teroristični napad v Barceloni in sporočili, da terorizem ne bo ustrahoval španskega ljudstva.

Obsodbe terorističnega napada v Barceloni se vrstijo v številnih državah. Predstavniki institucij EU so zagotovili, da bo unija stala Barceloni ob strani, ZDA pa so Španiji ponudile pomoč.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani so izrazili sožalje. "Ta strahopetni napad namenoma cilja na tiste, ki uživajo življenje in so preživljali čas s prijatelji in družino. Tako barbarstvo nas ne bo ustrahovalo," je zapisal Juncker.

ZDA obsojajo teroristični napad v Barceloni in bodo storile vse, kar je potrebno, da bi pomagale, pa je v tvitu zapisal ameriški predsednik Donald Trump.

Solidarnost s Španijo po krvavem dogodku so med drugim izrazili francoski predsednik Emmanuel Macron, nemška vlada in britanska premierka Theresa May. Ruski predsednik Vladimir Putin pa je pozval svet, naj se združi v "brezkompromisni bitki proti silam terorja". Kot je zapisal v sožalni brzojavki španskemu kralju Felipeju VI., odločno obsoja ta krut in ciničen zločin nad civilisti.

Po podatkih veleposlaništva v Madridu so bili v središču Barcelone, kjer se je zgodil današnji napad, trije mladi slovenski državljani, ki niso poškodovani ali v nevarnosti. Bili so v nekem nakupovalnem centru, kjer so počakali na nadaljnja navodila policije. Veleposlaništvo Slovenije v Madridu je kmalu po napadu vzpostavilo stik z lokalnimi oblastmi, da bi ugotovilo, če so med poškodovanimi tudi Slovenci.

Ministrstvo za zunanje zadeve državljanom Slovenije, ki so trenutno v Barceloni, svetuje, da upoštevajo navodila pristojnih lokalnih oblasti in se izogibajo predelu Rambla in Plaza de Cataluna. Vsi zainteresirani državljani Slovenije pa se lahko za več informacij obrnejo bodisi na MZZ ali na veleposlaništvo Slovenije v Madridu.

Na širšem območju Barcelone je po vedenju MZZ trenutno vsaj 100 slovenskih državljanov, je za STA povedal vodja konzularne službe na ministrstvu Andrej Šter. Vendar je spodbudno to, da nihče izmed njih, pa tudi nihče izmed njihovih svojcev v Sloveniji, ni sporočil, da koga ne more kontaktirati oz. bi potreboval pomoč. Zato sklepamo in upamo, da je z njimi vse v redu, je dejal.

Ob tem je opozoril, da so to prvi podatki in da je Barcelona destinacija, kamor Slovenci potujejo predvsem individualno, zato je težko govoriti, koliko jih je tam natančno.

Rambla je najbolj znana ulica v katalonski prestolnici in tako kot med domačini tudi med turisti najbolj priljubljena sprehajalna ulica v Barceloni. Dolga je 1,3 kilometra in vodi do pristanišča. V zadnjih letih so bila sicer vozila uporabljena že v več terorističnih napadih v Evropi. Zadnji napad se je zgodil 3. junija v Londonu, ko je na Londonskem mostu najprej vozilo zapeljalo v pešce in jih pokosilo, nakar je zapeljalo do bližnjega Borough Marketa, kjer so iz njega izstopili trije moški z noži in začeli zabadati mimoidoče. Ubitih je bilo šest ljudi, 48 je bilo ranjenih.