Bela hiša razkrila premoženje nekaterih uslužbencev

Bela hiša razkrila premoženje nekaterih uslužbencev (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
1. 4. 2017

Bela hiša je začela razkrivati finančne podatke nekaterih uslužbencev. Glede na podatke imata hči ameriškega predsednika Ivanka Trump in njen soprog Jared Kushner skupno premoženje v vrednosti 741 milijonov dolarjev.

Bela hiša bo razkrila podatke okrog 180 ljudi, ki so se 20. januarja ali kasneje pridružili administraciji predsednika Donalda Trumpa.

Namestnik Trumpovega svetovalca Stefan Passantino je pojasnil, da razkritja zadevajo vse uslužbence Bele hiše, ki so zaposleni na višjih delovnih mestih ali pa zaslužijo več kot 161.000 dolarjev letno, razkrili pa bodo finančne podatke oseb v trenutku, ko so se zaposlile v Beli hiši.

Posebni Trumpov pomočnik Jim Schultz je dodal, da se morajo posamezniki z razkritjem strinjati pisno, na ta način pa bodo preprečili nasprotja interesov, morali so se tudi odpovedati drugim položajem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ameriški mediji poročajo, da je administracija Donalda Trumpa bogatejša od prejšnje Baracka Obame.

Poslovno premoženje Ivanke Trump je vredno več kot 50 milijonov dolarjev, njen delež v hotelski verigi Trump International Hotels znaša med petimi in 25 milijoni, a je vpisano na ime njenega soproga Jareda Kushnera. Ker je Ivanka Trump nedavno postala uslužbenka Bele hiše, bodo njeno premoženje objavili naknadno.

Jared Kushner naj bi imel nepremičnine v vrednosti s šestimi ali sedmimi ničlami, časnik New York Times pa poroča, da skupno premoženje para znaša 741 milijonov dolarjev.

Kushner naj bi imel položaje v 267 korporacijah in drugih organizacijah, a se je iz teh umaknil. V lanskem letu je z nepremičninskim poslovanjem zaslužil več sto tisoč dolarjev.

Glavni Trumpov strateg Steve Bannon je od medijske hiše Breitart za svetovanje dobil 191.000 dolarjev, drugje pa naj bi zaslužil okrog milijona dolarjev. Njegovo premoženje ocenjuje med 3,3 in 12,6 milijoni.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer je na svoj račun prejel 260.000 dolarjev, je lastnik več zelo vrednih nepremičnin. Vodja Trumpove volilne kampanje Kellyanne Conway, zdaj pa Trumpova svetovalka, je zaslužila več kot 800.000 dolarjev. Nekdanji predsednik banke Goldman Sachs in zdajšnji predsednik Nacionalnega gospodarskega sveta Bele hiše Gary Cohn je navedel premoženje v vrednosti vsaj 230 milijonov dolarjev.