Zanimivosti Promocijsko sporočilo

Ben Brooks z resničnimi zgodbami o fantih, ki so si upali biti drugačni in spremenili svet!

15. 11. 2018
Deli
Ben Brooks z resničnimi zgodbami o fantih, ki so si upali biti drugačni in spremenili svet! (foto: felix, učila international)
felix, učila international

Po knjigi Zgodbe za lahko noč za uporniške punce, v kateri so tako punce kot fantje lahko prebirali 100 resničnih zgodb o izjemnih ženskah, je na knjižne police prišla prav takšna knjiga še o fantih, ki so si upali biti drugačni in med katerimi so se med drugim znašli tudi Galileo Galilej, Nelson Mandela, Louis Armstrong, Daniel Radcliffe, Lionel Messi in Jamie Oliver.

100 resničnih zgodb navdiha

Če so bili do sedaj glavni vzorniki, s katerimi so se fantje najpogosteje srečevali v knjigah, ki so jih brali v šoli in doma, le princi na belih konjih, ubijalci zmajev in predrzni šaljivci, ki so jih na subtilen način uvajali v stereotipne vloge moškosti, bodo fantje (in punce) odslej lahko brali tudi o fantih, ki so bili bolj introvertirane sorte, ki so raje kot meč v roke jemali knjige, jim je šlo včasih pošteno na jok, če so bili žalostni ali jezni, so si upali obleči tudi ženske obleke in imeli včasih težave s svojim duševnim zdravjem.

V Zgodbah za fante, ki si drznejo biti drugačni, bodo tako našli še drugo plat medalje, ki bo zagotovo več kot dobrodošla.

Knjiga mladega britanskega pisatelja Bena Brooksa prinaša sto osupljivih zgodb slavnih in manj slavnih moških iz preteklosti in sedanjosti.

Prav vsak od njih je inovator, ki je na svoj način prekršil pravila in v življenju dosegel neverjeten uspeh.

Med njimi so Salvador Dalí, Alan Turing, Arthur Rimbaud, Ludwig van Beethoven, Aj Vejvej, John Lennon, Barack Obama – različni junaki z različnih družbenih področij in z različnih predelov zemeljske oble.

Za razliko od knjige Zgodbe za lahko noč za uporniške punce, v kateri so portrete žensk narisale različne umetnice z vsega sveta, je likovna podoba teh portretov enotna. Zanjo je poskrbel britanski ilustrator in umetnik Quinton Winter, ki je avtor vseh ilustracij v knjigi.

Za vse, ki si drznejo biti drugačni

V nadaljevanju na kratko iz knjige povzemamo nekaj manj znanih, a zato nič manj zanimivih resničnih zgodb moških in fantov, ki so si upali biti drugačni in spremenili svet.

  • Caine Monroy

Fant iz Los Angelesa, ki se je rodil ne tako davnega leta 2002, je postal znan, ko je bil star komaj 9 let. Medtem ko je svoje poletne počitnice ponovno preživljal v trgovini z rabljenimi avtomobilskimi deli, kjer je delal njegov oče, si je začel dolgčas krajšati z izdelovanjem igralnih avtomatov iz odpadnega kartona in tako izdelal čisto pravo igralnico, ki pa je nihče ni jemal pretirano resno. Potem pa je nekega dne vanjo po naključju vkorakal filmski ustvarjalec Nirvan Mullick, ki ga je dečkova igralnica očarala. O dečku je nato posnel še kratek film in ga objavil na spletu. Film si je nato ogledalo na milijone ljudi. Kasneje sta z dečkom še s skupnimi močmi ustvarila spletno stran Imagintaion.org, s katero spodbujata ustvarjalnega duha pri mladih.

  • Boyan Slat

Nadobudni petnajstletnik, ki je sicer rojen leta 1994, se je tisto poletje mudil na počitnicah v Grčiji. Nadvse si je želel zaplavati v čudovitem grškem morju, ko je kmalu po skoku v vodo zgroženo ugotovil, da v njej namesto rib plava le mnoštvo plastičnih vreč. Ko se je s počitnic vrnil domov, je začel raziskovati in ugotovil, kako zelo pereča je problematika plastike v oceanih. Problem ga je izzval tako zelo, da je izumil stroj, s katerim bi bilo mogoče problem rešiti. In čeravno so bolj učene glave od njega le zmajevale z glavo, se je nazadnje izkazalo, da ima fant prav, ljudje pa so mu navdušeno priskočili na pomoč z zbiranjem denarja, da svojo vizijo uresniči. Nazadnje so zbrali kar 30 milijonov, da je projekt lahko stekel, njegov čistilni sistem pa bo v naslednjih desetih letih razpolovil velikost plastičnega otoka v Tihem oceanu.

  • Trevor Noah

Leta 1984 se je Trevor rodil temnopolti mami in očetu, ki je bil belec, v Južni Afriki. To je bilo še takrat, ko so bili vsi stiki med belci in črnci prepovedani, zato je morala njegova mama celo v zapor, ko so jo ’zalotili’ v hiši njegovega očeta. Trevor je imel tudi sicer nadvse težavno otroštvo. V šoli je imel težave, ker ni spadal ne k belim in ne črnim, mučile so ga hude težave z aknami, doma pa so bili tako revni, da so morali včasih jesti kar črve. Ko je Trevor odrasel, pa je vse tegobe, ki jih je prestal v otroštvu in kot mladostnik, s pridom uporabil, ko je postal stand up komik. Kmalu ga je poznala cela Južna Afrika. Trevor danes živi z ZDA, kjer je zaslovel kot komik, vodi pa tudi eno najbolj popularnih zabavnih televizijskih oddaj.

  • Ghyslain Raza

Ghyslain (rojen leta 1988) je že kot otrok oboževal Vojno zvezd. Tako nadušen je bil na vesoljskimi ladjami, bitkami z laserjem in bojem med dobrim in zlim, da je posnel video, na katerem je vihtel palico za golf tako, kot bi jedi mahal s svetlobnim mečem. Na žalost so njegovi sošolci našli njegov posnetek in ga brez fantovega dovoljenja naložili na splet. Sledil je seveda plaz norčevanja in kar je najhuje: iz Ghyslaina so se norčevali ljudje, ki jih sploh ni poznal. Takrat se je počutil zelo osamljenega. Ghyslain, ki je zaradi tega posnetka zaslovel iz vseh napačnih razlogov, je sčasoma postal glasnik otrok, ki se jim je zgodilo isto. Sporočil jim je naslednje: »Preživel boš. Nisi sam. Okoli tebe so ljudje, ki te imajo radi.« Več kot deset let pozneje se na spletu pojavljajo posnetki njegovih oboževalcev, ki tako, kot je nekoč on, zdaj vihtijo (in se učijo vihteti) svetlobne meče.

  • Daniel Tammet

Daniel se je rodil leta 1979. In ko je bil še dojenček, so njegovi starši opazili, da se deček nadvse nenavadno vede. Z glavo se je zaletaval v steno, dokler ga mam ni vzela v naročje in ga zazibala v spanec. Nihče ni vedel, kaj je narobe z njim, zaradi epileptičnega napada pa jih je skrbelo, da je podedoval epilepsijo po svojem dedku. Čas je tekel in izkazalo se je, da je napad spremenil njegove možgane. Ko mu je oče podaril knjigo o štetju, se je izkazalo, da namesto številk vidi podobe. Namesto enk in dvojk so se mu prikazovale strele in tekoča voda. Nekatere številke so bile hrapave, druge gladke, prve glasne, druge pa tihe. Ko ga je njegov brat nekoč med igro vprašal, koliko je 82 krat 82 krat 82 krat 82, je ta odgovoril: 45.212.176. In imel prav! Poleg številk ima Daniel rad tudi jezike. Govoriti jih zna kar deset, izmislil pa si je še enega svojega. Izjemen je tudi njegov spomin, Zapomnil si je 22.514 decimalk števila pi. In čeprav uradno velja za osebo s posebnimi potrebami, je do danes napisal že več knjig in tako ljudem dokazal, da njegove ’težave’ niso nujno ovira.

  • Ahmat Hasjem

Nekega nedeljskega jutra se je Ahmat (rojen leta 1982) z bratom Tarikom na plaži v Južnoafriški prestolnici Cape Towna pridružil skupini, ki je opravljala izpit iz reševanja iz vode. Tistega dne sta oba igrala utapljajočega, ki ga bodo morali tečajniki rešiti, zato sta v spremstvu čolna zaplavala na morje. Nenadoma je Ahmat opazil, da se njegovemu bratu bliža morski volk. Glasno je zavpil in začofotal, da je morski pes zaplaval proti njemu, njegovega brata pa so na varno potegnili v reševalni čoln. Žal pa je bil čoln prepočasen, da bi rešil tudi Ahmata. Morski pes ga je že zagrabil za nogo, ko ga je brat lahko potegnil v reševalni čoln. Ahmat se je zbudil v bolnišnici brez noge. Medtem ko je obupaval nad svojo usodo, ga je v bolnišnici obiskala Natalie du Toit, ki je pri sedemnajstih letih ostala brez noge, nato pa postala paraolimpijska plavalka in osvojila kar tri odličja na treh paraolimpijskih igrah. Ahmata je navdušila za plavanje in – tudi on je zmagal na paraolimpijskih igrah.

Priporočamo!

»Ta čudovita in ganljiva knjiga je polna zgodb o pustolovščinah in čudesih. Z veseljem jo bo sprejel vsakdo, ki išče pogum, da bi se uprl pritisku vrstnikov in ubral svojo pot. Knjiga je obvezno branje za vse fante, ki si delajo skrbi, in vse starše, ki si delajo skrbi zaradi svojih sinov, ki si delajo skrbi,« je ob izdaji izvirnika zapisal nje avtor in dodal, da se boste ob njej zagotovo zelo zabavali in se veliko naučili, prinesla pa vam bo tudi zvrhano mero poguma in navdiha.

Ben Brooks je britanski pisatelj, ki se je rodil leta 1992 in trenutno živi v Berlinu. Napisal je več knjig, med njimi Grow Up in Lolito, za katero je leta 2015 prejel nagrado Somerseta Maughama.

Quinton Winter je britanski ilustrator in umetnik, ki se ukvarja tudi z barvanjem stripov. Delal je za številne naročnike, med njimi za časopis Guardian, založbo Walker Books, revijo Mojo in medijsko hišo BBC.

  • »Ta knjiga bo rešila življenja. Ta knjiga bo spremenila življenja. Ta knjiga nam bo pomagala vzgojiti še eno generacijo fantov, ki si bodo drznili biti drugačni.«Benjamin Zephaniah, britanski glasbenik in tekstopisec, eden od moških, vključenih v knjigo