Zanimivosti Promocijsko sporočilo

Bernarda Škrabar: Detektivi smo pomemben del družbe

19. 7. 2016
Deli
Bernarda Škrabar, direktorica Detektivsko-varnostne agencije (foto: Barbara Reya)
Barbara Reya

»Etika in poštenost sta v našem, detektivskem in preiskovalnem delu, ključnega pomena. Naj gre za preiskovanje notranjih kraj v podjetjih ali neupravičenih izplačil potnih stroškov, za preverjanje zaposlenih zaradi bolniških odsotnosti ali vinjenosti na delovnem mestu, ali pa za zbiranje informacij o partnerjevi nezvestobi – pri svojem delu vedno delujemo znotraj zakona in spoštujemo etična načela,« je pred prihajajočim mednarodnim dnevom zasebnih detektivov in preiskovalcev, ki ga obeležujemo 24. julija, poudarila Bernarda Škrabar, direktorica Detektivsko-varnostne agencije.

Če želi detektiv svoje delo opravljati dobro, potrebuje specifična znanja z različnih področij in veščine. Slediti mora najnovejši tehnologiji, biti mora hiter, potrpežljiv, prilagodljiv, poznati podjetja in profile ljudi, imeti dobre instinkte, veliko koncentracije, mora biti vajen timskega dela, biti dober fotograf, poznati mora zakonodajo in imeti odličen spomin. »Danes najpogosteje preiskujemo notranje kraje v podjetjih, bolniške odsotnosti ter uživanje alkohola in drog na delovnem mestu. Žal je vse našteto v Sloveniji zelo razširjeno,« pravi Škrabarjeva in doda, da mora imeti detektiv pri svojem delu vedno v mislih veliko sliko: »Zasledovanje oziroma opazovanje delavca, ki s svojim ravnanjem škodi podjetju, je upravičeno, saj imajo njegova ravnanja večje razsežnosti.«

Seveda detektivi tega ne počnejo na lastno pest, ampak stranka, torej podjetje, vsakokrat podpiše ustrezno pooblastilo za nadzorovanje konkretne osebe. »Detektivsko delo je zelo zahtevno, a pri tem vedno spoštujemo zakon in etična načela,« poudarja Bernarda Škrabar. K spoštovanju zakonov in etičnih načel so se v Detektivsko-varnostni agenciji zavezali tudi s podpisom Smernic korporativne integritete in Deklaracije o poštenem poslovanju, to je dokumentov, ki jih običajno podpisujejo le večja podjetja.

Detektivsko-varnostna agencija se je lani prvič pridružila mozaiku preiskovalcev in detektivov po vsem svetu, ki 24. julija obeležujejo rojstni dan prvega znanega zasebnega detektiva Eugèna Françoisa Vidocqa. Slavnemu detektivu, ki je leta 1833 ustanovil prvo znano zasebno detektivsko agencijo, so se tako tudi pri nas poklonili na prav poseben način – med drugim z iskanjem izhoda iz zaklenjene sobe. Pri tem so s pridom uporabili svojo detektivsko žilico. »Tudi letos bomo mednarodni dan zasebnih detektivov in preiskovalcev obeležili našemu poklicu primerno, kako, pa naj za zdaj ostane še nerazkrito,« je dejala Bernarda Škrabar, ki se s preiskovanjem ukvarja že deset let in je ena izmed 15 slovenskih detektivk.

Detektivsko-varnostna agencija je med večjimi detektivskimi agencijami pri nas, poznana je tudi v tujini. Specializirani so za preiskovanje negativnih dejanj v podjetjih, predvsem notranjih kraj in prevar. Med drugim se ukvarjajo še z izvajanjem alkotestov, kontrolo in nadzori bolniških dopustov, reševanjem odtekanja informacij iz podjetji, disciplinskimi kršitvami, lažnim prikazovanjem potnih stroškov, iskanjem piscev anonimnih besedil, zbiranjem dokaznega gradiva, iskanjem dolžnikov in preverjanjem njihovega premoženjskega stanja in vročitvami. Edini v Sloveniji imajo svoj detektivski laboratorij oziroma center in detektivsko intervencijsko ekipo, ki deluje neprestano, vse dni v letu. Del agencije je poslovna enota Satja, ki velja za prvo žensko detektivsko agencijo v Sloveniji. Direktorica Detektivsko-varnostne agencije je Bernarda Škrabar, tudi detektivka, ki se s tovrstnim delom ukvarja zadnjih 10 let. Več informacij na: www.detektiv-dva.si.