Beyonce in Jay Z s pomočjo videa poskrbela za rekordno obiskanost Louvra

4. 1. 2019 | Vir: STA
Deli
Beyonce in Jay Z s pomočjo videa poskrbela za rekordno obiskanost Louvra (foto: Profimedia)
Profimedia

V enem najbolj obiskanih muzejev na svetu, pariškem Louvreu, so lani zabeležili nov rekord obiskanosti, saj so našteli 10,2 milijona obiskovalcev. Uspeh med drugim pripisujejo zvezdniškemu paru Beyonce in Jay Z, ki je v prostorih muzeja posnel odmeven video Apeshit, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

V primerjavi z letom 2017 so lani v Louvreu zabeležili 25-odstotni porast obiska. Direktor muzeja Jean-Luc Martinez je rekordni obisk pripisal predvsem temu, da so se po terorističnih napadih v francoski prestolnici leta 2015 turisti opogumili in začeli ponovno obiskovati Pariz ter njihov muzej. Hkrati pa je Martinez presodil, da sta za porast obiska muzeja zaslužna tudi popularna zakonca Carter, ki sta v prostorih muzeja, pred sliko Mona Lize in drugimi umetninami posnela video za skladbo Apeshit.

Uspešnica Apeshit je na YouTubeu zabeležila 147 milijonov ogledov, v muzeju pa so priljubljenost skladbe prepoznali kot priložnost in pripravili tematsko turo, ki vključuje ogled 17 slik in kipov, ki se pojavljajo v šestminutnem videu - od marmornega kipa Nike Samotraške, preko Mona Lize do portreta temnopolte ženske francoske umetnice Marie Benoist.

Direktor je dodal, da so ponovno zanimanje za pariški muzej najbrž spodbudili tudi odprtje muzeja Louvre v Abu Dhabiju konec leta 2017 ter njihovi vložki v prenovo sistema za kupovanje vstopnic. Med obiskovalci so v Louvreu lani našteli kar tri četrtine tujcev. Največ, 1,5 milijona, je bilo Američanov.

Louvre je sicer kljub vsemu v letu 2017, po lestvici časnika Art Newspaper, obveljal za najbolje obiskan muzej na svetu, ko je z 8,1 milijona obiskovalcev le za las prehitel drugouvrščeni Narodni muzej Kitajske, kjer so zabeležili 8 milijonov obiskovalcev, še navaja AFP.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk