Bi Borut Pahor lahko igral 'ženitnega posrednika' med Merklovo, Trumpom in Putinom?

Bi Borut Pahor lahko igral 'ženitnega posrednika' med Merklovo, Trumpom in Putinom? (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
10. 2. 2017

S pomočjo zaveznice, ki jo ima predsednik Slovenije v prvi dami Amerike Melanii Trump, pa tudi s posebno 'toplimi' odnosi z vsemi vidnimi akterji globalne politične arene, bi Borut Pahor lahko odigral pomembno vlogo nekakšnega 'ženitnega posednika', med drugim piše ameriški spletni politični medij Politico.

Potem, ko se je Borut Pahor v okviru neformalnega obiska v Nemčiji v Berlinu že sestal z nemškim kolegom Joachimom Gauckom in kanclerko Angelo Merkel, je namreč odpotoval še v Rusijo. Po pogovorih z Angelo Merkel pa zatrdil, da njegova pot v Rusijo "ne moti nikogar".

"Namen mojega obiska v Rusiji je politične narave. Po svojih najboljših močeh bom skušal prepričati predsednika Putina, da izkaže gesto dobre volje," je za časa obiska v Berlinu povedal v intervjuju za Politico. "V Rusijo odhajam kot veliki prijatelj Moskve, da bi v dobrem prijatelju budil politično modrost, da stori, kar je prav, in ustavi napetosti z Ukrajino, ki vodijo v novo vojno."

V Rusijo ne odhaja le s sebičnimi interesi!

Razloga, da nikogar 'ne moti' Pahorjev obisk v Rusiji, sta dva. Prvi je, da se iz Rusije Pahor nato podaja še v Ukrajino, drugi pa, da "vsi dobro vedo, da moj obisk v Rusiji ni povezan le s sebičnimi interesi Slovenije, da okrepi gospodarsko sodelovanje, ampak tudi z našo iskreno željo, da skupaj najdemo rešitev za ukrajinsko krizo, ki bi pripeljala do otoplitve odnosov med EU in Rusijo", je še dodal v izjavi, ki so jo za STA posredovali iz njegovega urada.

Glede nedavnega srečanja z Merklovo pa je Pahor še opomnil, da "ni običajno, da bi se nemška kanclerka srečevala s predsedniki držav, če ne gre za uradni obisk". Pa vendarle sta se "slabo uro zadržala v pogovorih, ki pa niso bili povezani z bilateralnimi vprašanji, ampak s prihodnostjo EU", predvsem pa z varnostnimi in političnimi težavami na obrobju unije.

Iz Berlina v Moskvo in iz Moskve v Kiev!

Predsednik republike Borut Pahor tako že začenja svoj dvodnevni uradni obisk v Rusiji.

V Moskvi ga bo sprejel ruski predsednik Vladimir Putin, s katerim bosta govorila o dvostranskih odnosih in razmerah v svetu, zaradi česar Pahorja spremlja zunanji minister Karl Erjavec. Ker pa bo v ospredju prvega dne obiska krepitev gospodarskega sodelovanja, med drugim se slovenskim podjetjem obeta za 650 milijonov evrov poslov, so s Pahorjem v Rusijo pripotovali tudi minister za kmetijstvo Dejan Židan, minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in močna gospodarska delegacija.

Pahor bo s tem obiskom v prvi vrsti vrnil obisk Putinu, ki se je konec julija lani udeležil spominske slovesnosti ob stoletnici Ruske kapelice pod Vršičem. Za časa tega obiska sta se Pahor in Putin več ur pogovarjala tudi mimo medijskih žarometov, kar daje vtis posebnega zaupanja med predsednikoma in v Pahorju zbuja upanje, da mu bo Putin zato pripravljen prisluhniti.

"Uradno seveda nimam mandata za to, da bi igral mirovnega posrednika za prekinitev ognja med Rusijo in Ukrajino, če pa bi mi uspel že majhen korak v tej smeri, bi bil nadvse zadovoljen," je za Politico še povedal Pahor, ki bo po obisku v Moskvi in St. Petersburgu odpotoval še v Kiev, da bi se tam srečal z ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom.

Pahor in Porošenko

Pahor kot posrednik med Putinom in Trumpom!

Svojo unikatno diplomatsko vlogo, ki jo je dobil ne le zaradi dobrih odnosov z Rusijo, temveč tudi z vstopom prve Slovenke v Belo hišo, pa bi po mnenju Politica Pahor lahko odigral tudi kot svojstven posrednik med Putinom in Trumpom.

"Moja država ni nikoli izkusila brutalne sile ruske rdeče armade," je o tradicionalno neskaljenih odnosih z Rusijo povedal Pahor. "Z Donaldom Trumpom, ki Vladimirju Putinu ustreza, pa se 'igra' na političnem parketu močno spreminja."

Borut PahorPahor je za Politico še povedal, da je med nedavnim telefonskim pogovorom z Donaldom Trumpom temu že predlagal, da si za lokacijo srečanja z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom izbereta prav Slovenijo. Glede na to, da je Slovenija leta 2001 že gostila prvo srečanje takratnih predsednikov ZDA in Rusije, torej Georgea W. Busha in Vladimirja Putina, bi to ne bilo nič nenavadnega, je za Politico še povedal Pahor, a ostal skrivnosten glede detajlov pogovora s Trumpom.

Za Politico je povedal le še, da je pogovor potekal v zelo prijetnih tonih, višek pa da je bil tisti trenutek, ko je Trump slušalko podal Melanii, ki da je z njim spregovorila nekaj stavkov 'v čudovitem slovenskem jeziku'. "Bilo je nadvse ganljivo. Zelo lepa gesta z njene strani."

STA, Politico, Govori.se, foto: profimedia