Bi tako kot Leni, Natalija, Jan in Alya tudi vi postali boter konju?

Tudi pevka Natalija Verboten že dve leti skrbi za svojega Valdeka. (foto: DZK, osebni arhiv) DZK, osebni arhiv
Vir: Lady
19. 6. 2016

Društvo za zaščito konj je edino, ki se v Sloveniji bori za zavržene in trpinčene kopitarje. Ker deluje izključno dobrodelno, je odvisno od prostovoljnih prispevkov. Svojo podporo so mu ravno zaradi tega izkazali številni znani Slovenci. Med njimi so botrstvo prevzeli Natalija Verboten, Jan Plestenjak, Alya in drugi. Pred kratkim pa se jim je pridružila še deklica Leni, ki skrbi za svojo varovanko in rešeno kobilo Larijo.

Predsednica društva Natalija Nedeljko si že nekaj časa prizadeva, da bi rešeni konji našli svoj dom.

"Društvo za zaščito konj je posebna in edinstvena prostovoljna ter neprofitna organizacija, ki se ukvarja z reševanjem pomoči potrebnih konjev in drugih živali, jih rehabilitira in nato tistim, ki so primerne, išče tudi nove domove," doda.

"Društvo deluje izključno na prostovoljnih prispevkih in donacijah ter ga ne financira država, zato je življenje živali še toliko bolj odvisno od dobrosrčnosti posameznikov in podjetij. Kljub vsemu trudu pa v društvu vseeno ostajajo živali, ki zaradi starosti, poškodb ali neprilagodljivosti ne bodo mogle nikoli v posvojitev ali pa je zanje izredno težko najti primeren dom. Da društvo lahko skrbi in poskrbi zanje, jim iščemo botre oz. posvojitelje na daljavo, ki z mesečnimi finančnimi prispevki pomagajo, da te živali lahko normalno živijo, da je zanje poskrbljeno, tako s hrano kot s potrebnimi veterinarskimi uslugami. Vsak konj v društvu ima lahko enega ali več botrov, pomembno je le, da se za žival mesečno zbere toliko denarja, da je preskrbljena. Botri imajo možnost, da za svoje dobro delo obiščejo žival, za katero darujejo, se z njo družijo, jo negujejo, gredo z njo na sprehod. Seveda se društvo vsakemu botru, donatorju ali sponzorju z razglednico mesečno zahvali za njegov finančni prispevek," še pove Natalija.

Priskočili na pomoč

Vsekakor so v društvu veseli vsakega novega botra, še posebej navdušeni pa so bili nad zadnjo botrico kobile Larije. Za njeno življenje so zbirali denar otroci in jo nato predali v varstvo društvu. Za še večje presenečenje v društvu pa je poskrbela mala drobcena deklica z imenom Leni.

"To malo dete se je namreč odločilo, da bo postala botrica rešeni Lariji in da bo zanjo vsak mesec prispevala 20 evrov od svoje žepnine. Seveda smo v društvu želeli tudi potrditev staršev, da ne bi prišlo do kakšnih zapletov," je povedala Natalija, Lenijina mamica pa je razkrila: "Leni ima rada živali, odkar pomnim. Ko pa je pri štirih letih prvič sedla na konja, je bila to ljubezen na prvi pogled. Pri šestih smo jo vpisali v jahalno šolo, kjer trenira še danes. Na kmetiji, kjer je Leni za nekaj mesecev prevzela oskrbo kobile Aby, ki je prav tako rešenka društva, je spoznala tudi Larijo. Tudi zanjo je zelo rada poskrbela, in ko se je Larija s pomočjo Natalije in društva izognila kruti usodi, se je Leni odločila, da bo na daljavo še naprej skrbela zanjo. Odrekla se je svoji žepnini in jo mesečno namenila Lariji. Starši in sorodniki jo pri tem popolnoma podpiramo, saj se bo tako naučila odgovornosti do živali. Tudi sama si želi nekoč imeti konja in pomembno je, da prej spozna vso odgovornost in skrb, ki jo ta čudovita žival potrebuje."

Veliko srce

Mala Leni je lahko vsem velik zgled. Njeno drobceno srce je kljub vsemu široko odprto za živali, še posebej za tiste, ki potrebujejo pomoč.

"V društvu pa pomoči ne potrebuje samo Larija, tu je še kar nekaj ostarelih in poškodovanih konjev, ki svojega stalnega doma ne bodo več našli ali pa le zelo težko. Tako iščejo botre še lipicanca Valdek in Samo, haflingerka Dora, kasačica Klara, mešanka Megy pa arabca Dalay in Lord, posavka Prama, ponija Miško in Mrha. Tudi v Centru za konje s posebnimi potrebami je nastanjenih sedem konj društva, ki prav tako nujno potrebujejo pomoč in botre. Ti konji še posebej, saj so jih njihovi lastniki poškodovali do te mere, da v redno posvojitev ne morejo več. Tu so Trina pa Alisa, Katla in poniji Brina, Brena, Polux ter Zala. Vsak od njih ima za sabo svojo trpečo zgodbo, vsak od njih je bil rešen z namenom, da mu pomagajo, ga rehabilitirajo in mu nato poiščejo nov, primeren dom. Oskrba teh konjev je izredno draga, zato ne najdejo primernih domov. Čeprav so nekateri od njih še vedno primerni za sprehode in igranje na tleh, ne izpolnjujejo želja ljudi, ki konje vidijo predvsem kot objekt za jahanje. Ti konji so kljub svoji preteklosti tudi izredni psihični terapevti, vendar pa je ta del pri ljudeh premalo cenjen," še doda Natalija Nedeljko, predsednica društva. Mala Leni je pokazala, da lahko vsak, ki ima srce za živali, s svojim drobnim, malim dejanjem, polepša življenje živali, svoji duši pa zagotovi neki poseben mir, toplino in veselje ob dobrem dejanju.

 K botrstvu konjem vabijo tudi podjetja, ki lahko s svojim plemenitim dejanjem pripomorejo, da bo življenje konj lepše. Mogoče bo Lenijina odločitev spodbudila tudi kakšen razred učencev, ki bo s skupnimi močmi postal boter kateremu od konj, ga kdaj obiskal in se podružil ter poigral z njim.

MIMA

Na spletni strani društva dzk.si si lahko vsak izbere katerega od konjev in zanj na TRR SI56 1010 0005 0589 375 prispeva minimalen znesek za njegovo oskrbo. 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri