Bob Dylan: Prvi kantavtor z nobelovo nagrado!

Bob Dylan: Prvi kantavtor z nobelovo nagrado! (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Story
26. 10. 2016

Prvič v zgodovini Nobelovih nagrad so prestižno priznanje za literaturo podelili legendarnemu kantavtorju Bobu Dylanu, kar je pozitivno presenetilo ves svet.

V uradnem sporočilu za medije, ki ga je izdala Švedska akademija, je Bob Dylan prestižno nagrado prejel, ker je "ustvaril nove pesniške fraze znotraj ameriške tradicije v pesmi". Petinsedemdesetletni Bob Dylan do nastanka tega članka še ni podal nobene izjave, ker je trenutno na turneji.

Čeprav se ve, da so legendarnega kantavtorja švedski akademiki že nekaj let navajali kot možnega kandidata za prejem najprestižnejše nagrade za literaturo, je bila letošnja nagrada vseeno veliko presenečenje. Za primerjavo, lani je bila prejemnica naslova, ki gre z roko v roki z 904.000 dolarjev denarne nagrade, Svetlana Aleksijevič, znana kritičarka nekdanjega sovjetskega režima in današnje ruske vlade. In čeprav morda ni v navadi, da se nagrada za literaturo podeli kantavtorjem, jo eden od največjih umetnikov vseh časov vsekakor opravičuje. Opisujejo ga namreč kot eno od najvplivnejših osebnosti 20. stoletja, ki je navdihnila glasbeni in kulturni svet.

Revija Time ga je vključila na seznam najvplivnejših 100 ljudi stoletja in mu nadela laskave nazive "mojstrski pesnik, družbeni kritik in neustrašen vodja kontrakulturne generacije".

V bogatem ustvarjalnem opusu, ki je dolg že več kot 50 let, je izdal 37 studijskih albumov in 58 singlov, ki so mu prinesli 11 grammyjev, zlati globus in oskarja.

Slovenci smo ga na koncertih slišali že štirikrat, in sicer leta 1991 na bežigrajskem stadionu, pozneje pa še dvakrat v Tivoliju in lani v Stožicah. Da je izjemno popularen na naši strani Alp, govorijo tudi prevedeni poeziji Ni še mrak (prevod Mateja Krajnca) in Za zmeraj mlad (prevod Jureta Potokarja) ter življenjepis z naslovom Zapiski (prevod Krajnca).

In čeprav smo v preteklem letu izgubili veliko izjemnih umetnikov in glasbenikov, se gospod Dylan ne da. Njegovo neustavljivo energijo je še danes čutiti na odrih po svetu, saj trenutno promovira najnovejši album Fallen Angels, ki ga je izdal maja letos. Časi se res spreminjajo, če citiramo znano Dylanovo pesem "Times are a-changing", saj je Dylan po Toniju Morrisonu postal prvi ameriški Nobelov nagrajenec v zadnjih 23 letih, ki je prejel prestižno nagrado za literaturo. Veliko kritikov se že spušča v debato o tem, kaj pomeni ta nekonvencionalna poteza akademije, ki ponavadi nagrade nameni bolj 'tradicionalnim' avtorjem in poetom.

Kljub neverjetnemu uspehu in umetniški kredibilnosti se nekateri sprašujejo, ali si radikalni kantavtorji, kot je gospod Dylan, zaslužijo stati ob boku velikih piscev poezije in ali imajo pesmi enako umetniško vrednost kot pisana beseda?

Po besedah velikega Dylana bi zaključili z mislijo: "Vse, kar lahko storim, je, da sem jaz. Kdorkoli že to je."

Napisala Manja Stević
Fotografije Profimedia

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story43/2016

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 43/2016

Story 43/2016, od 20. 10. 2016