Bojan Križaj je vsa svoja odličja podaril Tržiškemu muzeju

Bojan Križaj je vsa svoja odličja podaril Tržiškemu muzeju (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
4. 12. 2018

Slovenski alpski smučar Bojan Križaj, ki je kot prvi obnorel Slovenke in Slovence za smučanje, bo danes v Tržiču dobil spominsko steno, posvečeno njegovim uspehom. Križaj je Tržiškemu muzeju predal odličja, ki jih je osvojil v svoji bogati karieri. V Tržiškem muzeju pa so se odločili, da se slovenskemu asu zahvalijo s spominsko predstavitvijo.

Tržiški muzej je tako v Slovenskem smučarskem muzeju uredil spominski prostor z naslovom Bojan Križaj, naš junak in zmagovalec.

Pred odprtjem tega nove spominske stene v Pollakovi kajži bo v Kulturnem centru Tržič drevi ob 18. uri tudi pogovorni večer o zlatem obdobju slovenske smučarije, na katerem bosta poleg Križaja sodelovala tudi nekdanji smučar Jure Franko in dolgoletni glavni trener in direktor slovenskih smučarskih reprezentanc Tone Vogrinec.

Letos mineva 30 let, odkar je Križaj leta 1988 v Saalbachu končal svojo dolgo in bogato smučarsko kariero. Tržiški muzej poseduje Križajeva odličja, med njimi tudi najdragocenejša mali kristalni globus in srebrno kolajno s svetovnega prvenstva v Schladmingu iz leta 1982, pokale in odličja za vseh osem zmag v svetovnem pokalu in 33 uvrstitev na stopničke svetovnega pokala.

Predmete so uvrstili na stalno razstavo Slovenskega smučarskega muzeja, kjer bodo na spominski steni predstavili športno pot enega najbolj priljubljenih slovenskih športnikov vseh časov s predmeti, fotografijami, videoposnetki njegovih voženj, intervjuji, besedili, kvizom. Spominski prostor nosi naslov "Bojan Križaj, naš junak in zmagovalec".

Križaj

S svojim izjemnim talentom, predanostjo in borbenostjo se je Križaj prebil iz sivega povprečja v sam svetovni vrh. V mednarodni smučarski areni je nizal uspeh za uspehom kar 15 let. Njegovi veliki uspehi so v osemdesetih letih povzročili val navdušenja v Sloveniji in Jugoslaviji.

Slovenski smučarski muzej v Tržiču, ki je ena izmed zibelk športnega smučanja na Slovenskem in iz katerega izhaja tudi Križaj, deluje že več kot štiri leta. Sodobna muzejska razstava v muzeju prikazuje razvoj smučanja od pradavnine do današnjih dni.

Razstavljene so številne smuči, od bloških do najsodobnejših, ob njih pa tudi preostala oprema. Del zbirke je posvečen začetku in razvoju smučanja v Tržiču, s predstavitvijo tržiških šampionov, in sicer ne le Križaja, temveč tudi Jožeta Šlibarja, Andreja Jermana in Žana Koširja.

Priporočamo