Boks za ženske: "Boks me pomiri, sprosti!«

Boks za ženske: "Boks me pomiri, sprosti!« (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Jana
19. 3. 2017

Ob udarcih v boksarsko vrečo se zmanjša raven stresnega hormona in poveča raven endorfina – hormona sreče.

Sodobna družba je v pregonu nasilja tabuizirala tudi agresivnost – tako zdravo oziroma konstruktivno kot destruktivno. Ženske, ki bi naj bile po naravi nežnejše in milejše od moških, imamo zato z lastnimi in tujimi agresivnimi občutki še toliko večje težave.

Toda kaj storiti z vso razdražljivostjo, nemirom, jezo, besom in sovraštvom, ki so prav tako del zdrave človekove psihe kot veselje, sreča, ljubezen in vsi drugi prijetni občutki? Potlačeni občutki namreč prej ali slej priplavajo na površje (včasih tako zamaskirani, da nimamo pojma, od kod takšna burna reakcija), zato je seveda več kot smiselno, da se naučimo agresivna čustva sproti sproščati. In to na zdrav, konstruktiven in nenasilen način. Z boksom?

Sprošča napetosti

Čeprav veliko žensk ob boksu najprej pomisli na nasilje, gre v resnici le za predsodek, ki tudi v profesionalnem boksu ne drži, saj v ringu veljajo točno določena pravila in vsak boksar lahko kadarkoli prekine borbo, v kateri ne želi sodelovati.

Rekreativni boks je torej nasprotje od spodbujanja nasilja: »Ob udarcih na boksarsko vrečo se zniža raven stresnega hormona in poviša raven endorfina – hormona sreče. Zato je boks v resnici terapevtski, saj nam z vsakim udarcem pomaga sprostiti tako telesno kot psihično napetost. Boks je tudi odličen pomočnik pri soočanju z jezo in premagovanju jeze, ki jo veliko žensk zadržuje v sebi. Brez zadržkov lahko jezo sprostite in usmerite v boksarsko vrečo, namesto da bi jo usmerili vase ali bližnje. Ker pri boksu razvijamo tudi mentalni fokus, saj moramo biti osredotočeni na udarce, se tudi naše doživljanje in reagiranje v odnosih umirita in postaneta bolj nadzorovana,« je pojasnil Andraž Ciuha, diplomirani trener boksa AIBA in ustanovitelj kluba Golden Gloves, ki je leta 2011 prvi v Sloveniji ustanovil program boksa za ženske.

Kot nam je zaupal sogovornik, boks deluje tudi rehabilitacijsko, saj izboljša ravnotežje in stabilizacijo trupa: »Ker se pri boksu izboljša tonus mišic, lažje odpravimo morebitna mišična neravnovesja, z dodatnimi vajami pa povečujemo tudi mobilnost oz. raztegljivost ter posledično moč in držo telesa. Boks je tako primeren tudi za posameznike, ki so imeli v preteklosti poškodbe oz. imajo različne zdravstvene težave, zaradi katerih so jim določeni športi prepovedani.«

Prilagojen ženski

V čem pa se boks za ženske razlikuje od moškega boksa? »Boks za ženske ne vsebuje kontakta in borb (ang. sparingov, op. p.), zato so možnosti poškodb minimalne oziroma takšne kot pri vseh drugih neadrenalinskih športih. Tudi kondicijski program je prilagojen ženskam in njihovim potrebam,« je pojasnil Ciuha, ki dodaja, da je njihov program primeren za ženske vseh generacij. »Pravzaprav ga priporočam vsaki ženski, ki si želi oblikovati telo, se naučiti samoobrambe in priti v najboljšo formo svojega življenja ter se pri tem tudi sprostiti in uravnovesiti. Boks je tudi odlična vadba za hujšanje, česar veliko žensk ne ve. Znanstveno je namreč dokazano, da v 60-minutnem treningu boksa pokurimo do tisoč kalorij, kar je težko doseči z drugimi rekreativnimi športi. S treningom boksa tako porabimo tudi manj časa za tedensko rekreacijo, kar je v sodobnem tempu več kot dobrodošlo,« je povedal sogovornik.

Znanstvene raziskave kažejo, da je boks kot rekreacija ena izmed najbolj celovitih vadb, zato ni čudno, da ga vse več vrhunskih športnikov, ki trenirajo druge športe, uporablja kot predtrening oz. kondicijsko osnovo. Tako kot pri vseh športih pa je tudi pri boksu pomembno, da je vadba kontrolirana in pod nadzorom. »V našem klubu so vsi treningi vodeni, saj delamo po enoletnem načrtovanem programu, ki vsebuje splošno in posebno ogrevanje, boksarsko šolo (učenje tehnik), delo s pripomočki (vreča, hitra žoga, kolebnica), kondicijski program z lastno težo in pripomočki (elastike, proste uteži, TRX) ter raztezanje in ohlajanje,« je pojasnil Ciuha.

Prav morebitne poškodbe, kot so modra očesa in zlomljeni nosovi, veliko žensk odvrnejo od boksa, vendar boks za ženske ne vsebuje kontakta, zato so tovrstne skrbi odveč. Toda, ali to pomeni, da mora imeti ženska za trening boksa kakšno posebno predznanje iz boksa ali borilnih veščin? »Skoraj vse naše nove članice se še nikoli prej niso srečale z boksom ali katero drugo borilno veščino. Zato imamo v Golden Gloves t. i. Boksarsko kliniko, v kateri mora vsaka nova članica ob vpisu opraviti uvajalni 14-dnevi tečaj, na katerem se v majhni skupini individualno nauči boksarskih osnov,« je odgovoril trener boksa, ki je doslej svoje boksarsko znanje predal že več kot 500 ženskam.

Tudi za otroke in babice

Trenutno v klubu Golden Gloves v štirih skupinah trenira več kot 80 žensk različnih starosti. »Med njimi je tudi veliko mamic, ki so po zadovoljstvu s treningi boksa za ženske v Boksarsko šolo za otroke (4–8, 9–12 in 13–16 let) vpisale tudi svoje otroke. Otroke namreč s pomočjo boksa učimo odgovornosti, discipline in upoštevanja pravil, pozitivnega in športnega vedenja ter seveda zdravega izražanja čustev in samoobrambe,« nam je zaupal Ciuha in namignil, da imajo od maminih treningov boksa koristi ne le otroci, temveč tudi njihovi partnerji: "Po treningu boksa se ženska počuti močnejšo, je polna energije in zanosa, kar se pozna na vseh področjih življenja, zagotovo tudi na seksualnem. Samozavestnejša je tudi zato, ker se počuti bolj varno, saj jo boks nauči, kako se soočiti z neprijetnimi okoliščinami in braniti pred neprijetnimi situacijami v življenju.« To seveda ne pomeni, da ženske moških ne potrebujejo več, toda tiste, ki trenirajo boks, se ponoči verjetno veliko bolj sproščeno sprehajajo po mestu, prav tako pa tudi ustrahovalen šef ni več videti tako strašen.

Med članicami kluba Golden Gloves so tudi starejše gospe, na primer Andraževa mama, 60-letna Erna Ciuha, ki jo je po letih podpore sinove boksarske aktivnosti zamikalo, da tudi sama poskusi rekreativno boksati. »Preprosto sem čutila, da je prišel pravi čas za boks in da to potrebujem. In že prvi treningi so mi potrdili, da sem se pravilno odločila. Bolje sem se počutila v svoji koži, bila sem vse bolj mobilna, tako da sem lažje opravljala vsakodnevna opravila, pa še veliko več energije sem imela. Ko pride kakšen dan slabšega počutja, so prva stvar, ki jo pogrešam, treningi boksa,« nam je zaupala navdušena rekreativna boksarka, ki se na starost ne ozira. Najbolj zagnani rekreativni boksarji pa boste zagotovo veseli novice, da se od januarja v klubu Golden Gloves lahko učite tudi kubanskega boksa. Trener Andraž Ciuha je namreč pod okriljem priznanega diplomiranega profesorja kubanske šole boksa uspešno opravil pettedensko šolanje v Španiji in tako kot prvi in za zdaj edini Slovenec pridobil licenco in diplomo za poučevanje boksa po priznanem sistemu kubanske šole boksa.

Po treningu boksa se ženska počuti močnejšo

Erna Ciuha, 60 let

»Odkar treniram boks, sem veliko bolj umirjena, čutim večjo povezanost s sabo, hkrati pa se počutim, kot da je ves svet moj. Boks me je namreč spodbudil, da sem začela razmišljati o sebi, brskati po svojih globinah in iskati svoje bistvo. Po treningu boksa se mi zdi, da iz mene kar vrejo zagnanost, motivacija in veselje do življenja. Zaradi te energije imam veliko bolj pozitiven odnos do sebe in svojega življenja ter do sveta in ljudi. V meni je veliko manj želje po spreminjanju drugih, saj sem bolj zadovoljna sama s sabo in zato tudi v drugih lažje vidim njihove pozitivne lastnosti. Boks mi je vsekakor dal veliko pozitivnega, zaradi njega se zdaj lotevam stvari, ki si jih prej zagotovo ne bi upala. Všeč mi je tudi to, da sem zaradi treningov postala bolj organizirana, kar mi pomaga tudi na drugih področjih življenja.«

Jasna Gašparič, 37 let

»Po rojstvu dvojčic in ob zahtevni službi sem kmalu ugotovila, da pogrešam redno telesno vadbo, kondicijo in občutek splošne telesne pripravljenosti. Ker je blizu našega doma telovadnica kluba Golden Gloves, mi je mož predlagal boks za ženske. Po ogledu videoposnetkov sem se hitro navdušila, po opravljenih uvodnih pripravljalnih urah pa sem vedela, da bo to prava stvar. Boks je zame izjemen način za sproščanje vsakodnevnih napetosti ter me prav vsakič napolni z zadovoljstvom in pozitivno energijo, zato brez dvoma pozitivno vpliva na moje odnose z ljudmi, tako v službi kot doma. Gre za zelo aktivno in dinamično telesno vadbo, ki prav vsakič testira voljo in te pripelje do roba zmogljivosti. Na treningih se tako učim vztrajnosti in premikanja meja lastne zmogljivosti, kar mi vsekakor pomaga pri premagovanju vsakodnevnih ovir in oblikovanju dobre samopodobe.«

Debora Barbatovci, 23 let

»Za boks za ženske, ki ga treniram že dve leti, sem se odločila zato, ker sem želela pridobiti kondicijo in si izoblikovati postavo. Toda poleg tega, da sem pridobila moč, kondicijo in se naučila nekaterih boksarskih tehnik, ki jih lahko uporabim tudi v primeru samoobrambe, sem postala veliko bolj mirna oseba. Ves stres, ki se mi nabira vsakodnevno, na treningu boksa preprosto izgine. Tako so tudi moji odnosi mirnejši in veliko bolj napolnjeni s pozitivno energijo, ki jo dobim na treningih boksa. Medtem ko sem boks začela trenirati zaradi telesa, sem zdaj najbolj navdušena nad njegovimi psihološkimi učinki: boks me sprosti, pomiri in napolni s svežo energijo. Poleg tega pa je klub Golden Gloves ena velika družina, tako da se med seboj vsi družimo in dobro razumemo, kar je tudi zelo dragoceno.«

Helena Primic

Značke: boks ženske