Bolgarsko kravo, ki je nezakonito prečkala mejo Evropske unije, čaka žalosten konec!

Bolgarsko kravo, ki je nezakonito prečkala mejo Evropske unije, čaka žalosten konec! (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
1. 6. 2018

Breja bolgarska krava je nehote zatavala v sosednjo Srbijo, zaradi česar ji zdaj grozi žalosten konec. Ker je nezakonito prečkala mejo Evropske unije, ji ne grozi nič manj kot smrt. Njen obupani lastnik je že pozval s rešitvi krave, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Krava Penka, ki naj bi skotila mladiča čez tri mesece, se je sredi maja oddaljila od svoje črede v bližini bolgarske vasi Kopilovci in zatavala v Srbijo, ki ni članica EU. Ko so jo vrnili lastniku Ivanu Haralampijevu, ki ima kmetijo v bližini meje, so bolgarski uradniki brez milosti odredili, da jo morajo zaradi strogih pravil EU uspavati, ne glede na to, da so srbski veterinarji ugotovili, da je krava povsem zdrava.

"Razlog je, da je zapustila območje EU in je ni mogoče uvoziti nazaj v unijo. Prišel je veterinar in odredil njeno takojšnjo usmrtitev," je za bolgarsko televizijo v četrtek dejal njen lastnik in pozval pristojne, naj se krave vendarle usmilijo. Lastnik se tudi sprašuje, kako to, da je krava lahko nemoteno prečkala mejo. "Zakaj je ni nihče poskušal ustaviti," se je pridušal.

Pristojne bolgarske oblasti so na vprašanje AFP glede usode Penke dejala, da ni v njihovi moči, da bi jo obvarovali pred pravili EU.

"Ne odločamo. Samo izvajamo pravila, ki prihajajo iz Bruslja," je za AFP povedal veterinarski strokovnjak Ljubomir Ljubomirov.

Ali je krava že dočakala žalostni konec, ne poročajo.