Bolje je biti samski, razkrivajo študije!

Bolje je biti samski, razkrivajo študije! (foto: profimedia) profimedia
13. 2. 2018

Raziskave kažejo, da imajo samski več kvalitetnejših odnosov s soljudmi, medtem ko poročene prav njihovo razmerje pogosto 'oropa' širše socialne mreže, zaradi česar v resnici niso tako 'zelo' srečni, kot se nam je še do nedavnega zdelo.

Študija, ki so jo v strokovni publikaciji Journal of Social and Personal Relationship objavili leta 2015, trdi naslednje:

  • Samski posamezniki bodo verjetneje kot vaši poročeni znanci ostajali z vami v stiku, vam stali ob strani, ko boste potrebovali pomoč, in bili v oporo svojim staršem, bratom in sestram, sosedom in prijateljem.

Študija je skratka pokazala, da samski status znatno širi družbeno mrežo tako moških kot žensk. Raziskovalci so si bili v svojem sklepu zato edini, da bi morala družba končno ne le sprejeti in priznati blagodejno vlogo samskih v družbi temveč tudi prenehati poveličevati zgolj status poročenih. Prav samski so namreč tisti, od katerih ima širša skupnost neprimerno več kot od vezanih.

O tej študiji je maja 2017 na eni od prireditev TEDx govorila tudi raziskovalka resničnih zgodb o samskem življenju Bella DePaula. V govoru (ki mu, v kolikor vam angleščina ni pretirano tuja, lahko prisluhnete spodaj) je Bella med drugim povedala, da je družba od nekdaj neupravičeno podcenjevala življenjski stil, odnose in zgodbe samskih ljudi. O slednjih tako še dandanes ne slišimo ravno veliko, smo pa po drugi strani tako s strani medijev kot filmske industrije naravnost bombardirani z romantičnimi zgodbami o tem, kako so se pari spoznali in nato poročili.

Bella DePaula pa je ena tistih raziskovalk, ki jo bolj kot pogosto zlagana melodrama zanimajo zgodbe neodvisnih ljudi, ki jih samskosti ni strah, temveč v njej nasprotno: uživajo! Njeno zanimanje zelo verjetno izvira tudi iz dejstva, da je takšna sama, namreč: od nekdaj samska!

V svojem zanimivem govoru je občinstvu med drugim odprla oči še za eno dejstvo, ki povsem demantira dolgo uveljavljeni mit o tem, da 'sreča prihaja s poroko':

  • Študije so namreč pokazale, da poročeni (z izjemo prvih nekaj medenih mesecev) niso nič bolj srečni kot samski posamezniki. Srečni so namreč natanko toliko. kot bi bili, če bi ostali samski. Še več. Raven sreče ločenih (in slaba polovica zakonov dejansko gre po zlu) je dejansko nižja od tiste, ki jo doživljajo (še vedno) poročeni in samski.

Priporočamo