Bolnišnica za plišaste medvedke na Dunaju

6. 12. 2016

Namesto ljudi bodo med 12. in 14. decembrom 2016 v operacijskih sobah na Dunaju na preglede in operacije čakale igrače – punčke in plišasti medvedki. S to akcijo pod imenom „Bolnišnica za plišaste medvedke" želijo na Dunaju otrokom na igriv način pregnati strah pred obiskom zdravnika ali bolnišnice.

V sodelovanju Univerze za medicino na Dunaju, Avstrijske študentske organizacije (AMSA), Avstrijske zdravniške zbornice in Akademskega strokovnega društva avstrijskih farmacevtov bo organizirana že 16. „Bolnišnica za plišaste medvedke". Akcija, ki je postala že tradicionalna, je letos podaljšana na tri dni. Traja od ponedeljka 12. do srede 14. decembra 2016 od 9. do 16. ure in se odvija v prostorih Dunajske zdravniške zbornice. Medtem ko so dopoldanske ure rezervirane za prijavljene šolske skupine, pa lahko v popoldanskih urah svoje plišaste prijatelje prinesejo tudi posamezni otroci. Približno enourni bolnišnični obisk je brezplačen in primeren za otroke med četrtim in osmim letom starosti.

Za otroke in njihove igrače bo poskrbelo okoli 50 „pliško zdravnic in zdravnikov", študentk in študentov dunajske univerze za medicino. Potek odraža dejanski postopek obiska bolnišnice od sprejema do odpustitve „pacientov". Igrače med drugim obiščejo EKG za merjenje srčnega utripa, zobno ambulanto in oddelek za prvo pomoč. Za prikaz operacij so na voljo nadomestni medvedki, ki jih je mogoče odpreti in nato zašiti. Otroci niso zgolj spremljevalci svoje igrače, temveč pri pregledu oz. zdravljenju asistirajo odgovorni zdravnici oz. zdravniku.

„Otroci skozi igro in z velikim veseljem spoznajo pogosto zapletene postopke v bolnišnici in se lahko pozneje ob dejanskem obisku bolnišnice ali zdravnika spomnijo teh pozitivnih izkušenj. Tako se z dogajanjem soočajo veliko bolj sproščeno in brez strahu," je povedala Anita Rieder, prorektorica Univerze za medicino na Dunaju.

Priporočamo