Bosta Korošici in navdušeni pletilji Anita Kac ter Jadranka Smiljić nakvačkali nov Guinnessov rekord

4. 2. 2020 | Vir: STA
Deli
Bosta Korošici in navdušeni pletilji Anita Kac ter Jadranka Smiljić nakvačkali nov Guinnessov rekord (foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA)
Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Po treh mesecih intenzivnejših priprav sta Korošici Anita Kac in Jadranka Smiljić nared, da v četrtek ob 8. uri v Slovenj Gradcu začneta maraton neprestanega kvačkanja, s katerim se želita vpisati v Guinnessovo knjigo rekordov. Njun cilj je kvačkati 30 ur, a rekord bosta podrli že, če bosta to počeli dobrih 24 ur.

Navdušeni pletilji sta podrobnosti načrtovanega podviga predstavili na današnji novinarski konferenci v slovenjgraškem Andeškem hramu, kjer bosta v četrtek in petek tudi izvedli maraton neprestanega kvačkanja.

V času priprav sta podrobneje preučili pravila, ki jih morata upoštevati, da se lahko vpišeta v knjigo svetovnih rekordov. Med drugim ta določajo, da jima za vsako opravljeno uro neprestanega kvačkanja pripada pet minut počitka, ko lahko kvačko odložita. In prav to sta podrobneje načrtovali, sta povedali dobrovoljni Korošici, ki ju od vsega najbolj skrbi, kako se bodo na tako dolgotrajno kvačkanje odzvale roke.

A izkušenj jima ne manjka. Anita Kac namreč samostojno kvačka že 42 let, začela je pri desetih letih. Jadranka Smiljić, ki bo prav v četrtek dopolnila okroglih 40 let, pa kvačka zadnjih sedem let, odkar je začela kvačkati za sina Kosto, ki jo je lani z vprašanji o Guinnessovi knjigi rekordov tudi spodbudil k razmišljanjem o podvigu.

V zadnjih treh mesecih sta veliko kvačkali za dobrodelne namene in s tem pridobili širšo podporo projektu, predvsem pa, kot sta poudarili, mnoga nova poznanstva in izkušnje ter osebno zadovoljstvo. Podpore obiskovalcev si želita tudi v času podviga v Andeškem hramu.

V času maratonskega kvačkanja naj bi porabili okoli osem kilogramov volne. Anita Kac bo za vpis v knjigo rekordov pletla kape, šale, trake za lase in babičino odejo, Jadranka Smiljić se bo najprej lotila grba slovenjgraške občine.

Pravila za vpis v knjigo rekordov določajo še, da mora poskus potekati na javnem mestu in da je treba voditi poseben dnevnik, ki opisuje napredek poskusa vključno z odmori in menjavanjem prič. Neposredno bo v izvedbo vključenih 22 oseb, še osem oseb bo vključenih posredno, vseh vpletenih v dogajanje pa je še več.

Za vpis v knjigo rekordov morata predložiti tudi seznam vseh izdelkov, nastalih med podvigom, videoposnetek dogajanja in fotografske dokaze. Vse njune izdelke bo ob koncu kot neodvisna priča pregledala Marjana Viltužnik, ki ima za kvačkanje tudi pridobljen certifikat Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije.

Korošici se torej nadejata, da se bosta s podvigom vpisali v Guinnessovo knjigo rekordov in se tako pridružili 23 slovenskim rekordom, ki jih po podatkih založbe Učila International zajema izdaja knjige za leto 2020. Dokončno naj bi to, ali jima bo vpis v knjigo rekordov uspel, izvedeli v mesecu dni.

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan