Boštjan Videmšek: Upor - arabska pomlad in evropska jesen

28. 8. 2013

Arabsko leto se je začelo decembra 2010 s samosežigom obupanega 26-letnega tunizijskega prodajalca sadja in zelenjave Mohameda Buazizija, kar je le nekaj dni po njegovi smrti ulice tunizijskih mest preplavilo s tisoči protestnikov.

Tahrir, Kairo, Egipt, 2011 (foto: profimedia)
Tahrir, Kairo, Egipt, 2011 (foto: profimedia)

In ko je tri tedne neuklonljivih protestov odneslo dolgoletnega diktatorja Zin el Abidin Ben Alija, je iskra upora preskočila še na Egipt. Po principu domin so v naslednjih nekaj mesecih mladi na ulicah Tunisa, Kaira, Sane, Homsa in Bengazija 'svetu dali lekcijo iz svobodoljublja in poguma.'

Vse to je od blizu doživel in zatorej iz prve roke popisal in zapisal v nedavno izdano knjigo Upor: arabska pomlad in evropska jesen Boštjan Videmšek.

Knjiga, ki je opremljena z odličnimi fotografijami Videmškovega sodelavca na terenu in fotoreporterja Jureta Eržena, prinaša zgodbo o tem, kako se je Sredozemlje uprlo diktaturi in neoliberalizmu, pa tudi o tem, kako uspešen je bil ta upor, komu je uspel veliki met in komu so revolucijo ukradli. V Siriji naj bi bila med drugim precej podobna situacija kot v Egiptu, kjer lahko skozi poročanje medijev prav te dni  spremljamo novo poglavje revolucije.

Preberite več na Cosmopolitan.si

Priporočamo