Boštjan Videmšek v New Yorku s knjigo, ki 'bo bralcu uničila dan'

Boštjan Videmšek v New Yorku s knjigo, ki 'bo bralcu uničila dan' (foto: Robi Poredoš/STA) Robi Poredoš/STA
Vir: STA
17. 9. 2019

Slovenski novinar Boštjan Videmšek je v newyorški knjigarni McNally Jackson v Brooklynu predstavil svojo zadnjo knjigo Dispatches from the Frontlines of Humanity: A Book of Reportage, ki je izšla samo v angleščini. Sodelovali sta tudi Leonora Flis, ki je predstavila zvrst literarnega novinarstva, program pa je povezovala Miriam Drev.

Videmškova knjiga je izšla februarja pri založbi Cambridge Scholar Publishing, v njej pa so opisane zgodbe, ki jih je v 20 letih poročanja doživel na svetovnih kriznih žariščih. Knjigo je doslej predstavil že v Veliki Britaniji in Franciji.

Avtorica in kritičarka Leonora Flis je uvodoma povedala, da literarno novinarstvo, o katerem je napisala tudi knjigo, pod drugimi imeni živi že od konca 18. stoletja. To je pisava, ki združuje literaturo in dokumentiranje, vsebuje dialog in zaplete, v ZDA pa je bila posebej močna v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja.

Videmšek, ki je predstavitev knjige posvetil umrlemu slovenskemu alpinistu Davu Karničarju, je dejal, da je literarno novinarstvo doživeto oziroma življenje in ni le poklic. Tisti, ki tako pišejo, veliko potujejo, berejo in čutijo, največji dosežek tovrstnega novinarstva pa je dokumentiranje kolektivnega spomina določenega časa.

Videmšek je postal znan s poročanjem s kriznih žarišč. Danes pravi, da moraš biti za to, da greš, kot je šel sam sredi vojne leta 2003 v Irak, mlad in malce nor. Pravi, da ga je to sedaj minilo, našel je novo strast - poročanje o največjem problemu današnjega sveta, podnebnih spremembah.

"Naslednjo predstavitev moje knjige bomo imeli v New Yorku verjetno z vodo do kolen," je dejal in nekoč zlato pravilo novinarstva, objektivnost, označil s sočno kletvico. Pri dejstvih objektivnosti ni in ne moreš na na enak način obravnavati žrtev umora ali posilstva ter storilca.

Za svojo knjigo je dejal, da je njen cilj, da bralcu dobesedno uničil dan, da mu vzbudi občutek sramu in krivde.

Leonora Flis in pesnica, pisateljica, kritičarka in prevajalka Miriam Drev bosta imeli četrtek v dvorani slovenske cerkve Sv. Cirila v East Villagu še literarni večer.

Priporočamo