BOŽIČNI piškoti s čokolado, nemogoče se jim bo upreti, za vas smo izbrskali odličen recept!

18. 12. 2022
Deli
BOŽIČNI piškoti s čokolado, nemogoče se jim bo upreti, za vas smo izbrskali odličen recept! (foto: Profimedia)
Profimedia

Kmalu bo tisti čas v letu, ko se mize šibijo pod dobrotami.

Seveda se je treba tudi malce posladkati, čokoladni piškoti pa so zagotovo sladki prigrizek, ki se jim številni ne morejo upreti. Za vas smo izbrali recept za piškote, ki se topijo v ustih!

Za 40 piškotov potrebujete (za 20 krogov in 20 zvezd):

  • 210 g moke + moko za delovno površino
  • 20 g kakava
  • 70 g sladkorja v prahu
  • 40 g mletih praženih lešnikov
  • 140 g masla
  • 1 žličko nastrgane limonine lupinice
  • noževo konico mletega muškatnega oreščka
  • 1 jajce

Za kremo zvezdic:

  • 250 ml mleka
  • 80 g sladkorja v prahu
  • 1 zavitek praška za puding
  • 150 g masla
  • 15 ml mandljevega likerja
  • 30 g mletih mandljev

Za okrasitev zvezdic:

  • 150 g bele čokoladne kuverture
  • rdečo živilsko bravo
  • lešnike

Za kremo krogov:

  • 100 g masla
  • 80 g sladkorja v prahu
  • 20 g vaniljevega sladkorja
  • 100 g mletih lešnikov
  • 1 žlico ruma
  • 1 žlico marelične marmelade

Za okrasitev krogov:

  • 150 g čokoladne kuverture
  • snežinke iz fondanta

1 Moko in kakav presejte v skledo. Dodajte sladkor, lešnike, koščke masla, lupinico in muškatni orešček. Malce pregnetite in dodajte jajce. Zgnetite gladko testo, ga zavijte v folijo za živila in ga čez noč postavite v hladilnik.

2 Testo razdelite na dva dela in na pomokani delovni površini oba razvaljajte 3 mm debelo. Iz enega izrežite kroge, iz drugega pa zvezdice. Piškote položite v pekače, obložene s papirjem za peko, in jih 8 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj. Po peki naj se ohladijo.

3 Tri četrtine mleka zlijte v kozico, dodajte sladkor in mleko zavrite. Preostalemu mleku primešajte prašek za puding in mešanico primešajte vročemu mleku. Pustite, da vre 2 minuti, v tem času ga neprestano mešajte. Kremo prelijte v kovinsko skledo in jo ohladite z mešanjem. Dodajte koščke zmehčanega masla in gladko stepite. Na koncu dodajte liker in mandlje. Koščke bele kuverture stopite nad vročo vodno kopeljo. Odvzemite dve žlici in ju obarvajte z rdečo živilsko bravo.

4 Z mandljevo kremo zlepite po dve zvezdici. Zgornje dele potopite v kuverturo in jih okrasite z rdečimi pikicami. Povlecite jih z zobotrebcem in vsako zvezdico okrasite z lešnikom. Nato jih pustite, da se strdijo.

5 Za orehovo kremo stepite zmehčano maslo z obema vrstama sladkorja. Dodajte mlete lešnike, rum in marmelado. S kremo zlepite po dva piškota skupaj, jih prelijte s stopljeno čokoladno kuverturo in okrasite s snežinkami. Počakajte, da se posušijo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol